ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

H σύνθετη λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

H σύνθετη λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ αναζητούν μέχρι τη Δευτέρα μια σύνθετη λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η επιθυμία του ΔΝΤ για προκαταβολική δέσμευση των Ευρωπαίων για κούρεμα μετά το 2016, η άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει στην μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και η ύφεση που θέτεί υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα του χρέους οδήγησαν σε αδιέξοδο τις συζητήσεις.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα του χρέους επισκίασε την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς και τα δύο αυτά ζητήματα θα τεθούν τις επόμενες ημέρες προς έγκριση στα κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ.

Η συζήτηση στο Eurogroup περιστράφηκε γύρω από την απομείωση μετά το 2016 του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας, αλλά και στην διάρκεια χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος, με την ευρωζώνη να είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει το θέμα του κενού των 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, αλλά όχι και των 17,6 δισ. ευρώ της περιόδου 2014-2016.

Το Eurogroup διεκόπη επανειλημμένα για να υπάρξουν διμερείς συνεννοήσεις της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αλλά και για να δοθεί η δυνατότητα στους τεχνοκράτες της τρόικα που μετείχαν στο συμβούλια να εξεργασθούν τα μοντέλα μείωσης του ελληνικού χρέους που έπεσαν στο τραπέζι.

Ο υπουργός κ. Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωνε διαρκώς τον πρωθυπουργό για τα τεκταινόμενα ενώ ο κ. Σαμαράς είχε χθες το βράδυ συνομιλία με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγ. Βενιζέλο, με θέμα τις εξελίξεις του Eurogroup.

Η βασική πρόταση που τέθηκε προς συζήτηση στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών αφορούσε σε δεκαετή αναστολή (μορατόριουμ) πληρωμής των τόκων του Προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στηρίξεως (EFSF), στην μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια που έχει ήδη λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά και σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμάται πως από την δεκαετή αναστολή πληρωμής των τόκων του EFSF θα προκύψει δημοσιονομική ελάφρυνση κατά 44 δισ. ευρώ, ήτοι περίπου 4,4 δισ. ευρώ λιγότεροι τόκοι κατ’ έτος.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στην μείωση των επιτοκίων των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης από το 1,7% σήμερα, στο 0,44%.

Δεδομένου ότι τα δάνεια αυτά ανέρχονται σε 53 δισ. ευρώ, για την εξυπηρέτησή τους καταβάλλονται 900 εκατ. ευρώ τόκοι που με βάση την πρόταση της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να περιορισθούν στα 232 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν έχει βρει σύμφωνη την Γερμανία.

Το Eurogroup εξέτασε και το θέμα της επαναγοράς χρέους ύψους 35-40 δισ. ευρώ με την χρήση υφιστάμενων κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, η εν λόγο πρόταση συνίστατο στη διάθεση μέρους της δόσης ή των χρημάτων που θα επιστραφούν από τα κέρδη που καταγράφει η ΕΚΤ από τις επενδύσεις της σε ελληνικά ομόλογα προκειμένου με 10,5 -12 δισ. ευρώ να αγορασθή χρέος ύψους 35-40 δισ. ευρώ στο 30% της ονομαστικής του αξίας.

Υπό τις προϋποθέσεις αυτές και εάν όλα εφαρμόζονταν άρτια στην πράξη η Ελλάδα θα μπορούσε να ελαφρύνει το χρέος της κατά 42 δισ. ευρώ έως το 2020 από επαναγορές ομολόγων και την μείωση του κόστους δανεισμού, ενώ με το μορατόριουμ πληρωμής των τόκων του EFSF θα κάλυπτε μέρος του χρηματοδοτικού κενού των 32,6 δισ. ευρώ (θα έπρεπε τελικά να πληρώσει τους τόκους στην δεκαετία 2022 -2032).

Ωστόσο, με όλες αυτές τις παρεμβάσεις το χρέος δεν απομειώνεται σημαντικά εκτός εάν υπάρξει έως το 2020 ανάπτυξη που θα ξεπερνά το 2%. Καθώς αυτό είναι ο «άγνωστος Χ» το ΔΝΤ επιδιώκει μια δέσμευση της ευρωζώνης για μελλοντικό κούρεμα των διμερών δανείων σε περίπτωση απόκλισης των προβλέψεων.

Σημειώνεται πως σήμερα θα ενημερωθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του γερμανικού κοινοβουλίου από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόμπλε για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στη γερμανική βουλή η ψηφοφορία για τη νέα ελληνική βοήθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.