ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αύξηση κατά 34% για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Αύξηση κατά 34% για τα Ελληνικά Πετρέλαια

Στα 93 εκατ.ευρώ τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBIDA για το γ’ τρίμηνο του 2012, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 34% έναντι του γ’ τριμήνου του 2011, για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στα ισχυρά διεθνή περιθώρια διύλισης (ενδεικτικά περιθώρια FCC Μεσογείου στα $6,4/bbl), αυξημένες εξαγωγές και την ωφέλεια από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για έλεγχο των δαπανών, καθώς τα σταθερά κόστη είναι μειωμένα κατά 13% σε σχέση με πέρυσι.

Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη διαδικασία εκκίνησης εμπορικής λειτουργίας του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας, με μη επαναλαμβανόμενα έξοδα και αυξημένα αποθέματα να επιδρούν αρνητικά στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές στο Γ’ τρίμηνο.

Από το τέλος του τριμήνου, το διυλιστήριο λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, εξάγοντας το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του σε προϊόντα diesel και η συνολική θετική συνεισφορά θα φανεί στα αποτελέσματα του Δ’ τριμήνου. Το ελληνικό οικονομικό περιβάλλον συνέχισε να είναι δυσμενές, με τη μειωμένη ρευστότητα να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα (μείωση ΑΕΠ κατά 7,2% στο Γ’ τρίμηνο). Η εγχώρια ζήτηση καυσίμων ήταν μειωμένη κατά 11% σε σχέση με πέρυσι, τόσο στον κλάδο λιανικής όσο και στη βιομηχανία.

Τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα €63 εκατ. (έναντι ζημιών €17 εκ. στο Γ’ τρίμ. 2011), ενισχυμένα από κέρδη συναλλαγματικών διαφορών €20 εκατ. λόγω αποτίμησης δανείων σε δολάρια ΗΠΑ (έναντι ζημιάς €43 εκ. το Γ’ τρίμηνο 2011), καθώς και τις επιδόσεις των συνδεδεμένων επιχειρήσεων στον κλάδο Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου.

Τα Δημοσιευμένα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα € 70 εκατ. (Γ’ τριμ. 2011: € -17εκ.), καθώς η ανάκαμψη των τιμών αργού πετρελαίου οδήγησε σε κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων ύψους €30 εκατ.

Η διαδικασία εκκίνησης των διυλιστηρίων και οι σχετιζόμενες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, ειδικά για το διυλιστήριο Ελευσίνας, οδήγησαν σε αυξημένο Καθαρό Δανεισμό στα €2,4 δισ. Η εμπορική λειτουργία του νέου διυλιστηρίου  σηματοδοτεί την έναρξη της σταδιακής μείωσης του δανεισμού του Ομίλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.