ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Από πρόστιμα 1,57 δισ. εισέπραξαν μόλις 29 εκατομμύρια

Από πρόστιμα 1,57 δισ. εισέπραξαν μόλις 29 εκατομμύρια

Τις δραματικές επιδόσεις του εισπρακτικού μηχανισμού ξεγυμνώνουν τα στοιχεία της ΓΓΠΣ που αποκαλύπτουν την επιβολή βουνού προστίμων για φορολογικές παραβάσεις τα οποία συνοδεύονται από ψίχουλα εισπράξεων στα ταμεία του Δημοσίου.

Το 2011, τα στοιχεία της ΓΓΠΣ δείχνουν ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,572 δισ. ευρώ. Από αυτά όμως ούτε το 2% δεν έφτασε στα ταμεία του Δημοσίου. Οι συνολικές εισπράξεις στο σύνολο του έτους, μετά βίας άγγιξαν τα 29,055 εκατ. ευρώ, φορτώνοντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ στον σωρό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα για διάφορες αιτίες (συμβιβασμοί και δικαστικές διαφορές) διαγράφηκαν 22,9 εκατ. ευρώ προστίμων.

Μεγάλη πληγή για την είσπραξη προστίμων αποτελεί η προσφιλής πρακτική των φορολογουμένων να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, πρακτική η οποία μέχρι το 2011 απαιτούσε την καταβολή ισχνής προκαταβολής φόρου. Από το 2012, η προκαταβολή φόρου αυξήθηκε στο 50%, αλλά η ουσιαστική βελτίωση στους εισπρακτικούς μηχανισμούς ακόμα αναζητείται. Πέρυσι, τα περισσότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην Αττική και έφτασαν τα 750 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 750 εκατ. ευρώ, εισπράχθηκαν τελικά 12,8 εκατ. ευρώ και διαγράφηκαν 13,6 εκατ. ευρώ! Οι διαγραφές προστίμων ήταν μεγαλύτερες από τις εισπράξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.