ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μία αποκρατικοποίηση την εβδομάδα το α’ τρίμηνο

Μία αποκρατικοποίηση την εβδομάδα το α’ τρίμηνο

  Δουλειά με εντατικούς ρυθμούς πρέπει να πιάσουν από την αρχή του 2013 το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να εκκινείται τουλάχιστον μία αποκρατικοποίηση κάθε εβδομάδα, δεδομένου ότι το νέο Μνημόνιο προβλέπει την έναρξη 10 αποκρατικοποιήσεων εντός του πρώτου τριμήνου.

  Μέσα στου επόμενους τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΔΙΕ, ΕΛΤΑ, ΕΛΒΟ, ΕΥΑΘ, ΛΑΡΚΟ και ΕΑΣ, καθώς και να συναφθούν οι συμβάσεις παραχώρησης Εγνατίας Οδού, μικρών λιμένων και μαρινών και περιφερειακών αεροδρομίων.

  Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει η αξιοποίηση μιας νέας ομάδας 40 ακινήτων, που θα μεταφερθούν άμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ. Στην ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνονται όμως εκατοντάδες επιμέρους ακίνητα, όπως εκείνα που κατέχει το υπουργείο Πολιτισμού στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, στην Πλάκα κ.ά.

  Ως αποκρατικοποίηση εκλαμβάνονται επίσης η αξιοποίηση έξι μονάδων του Ξενία, τα οποία αναμένεται να εκχωρηθούν σε έναν επενδυτή, αλλά και η εκχώρηση του Αστέρα της Βουλιαγμένης, που χειρίζεται η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.

  Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα τρίμηνο, ενώ στους 18 μήνες ύπαρξής του το ΤΑΙΠΕΔ υλοποίησε ή συνεχίζει να υλοποιεί οκτώ αποκρατικοποιήσεις ( ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, Κασσιόπη, Άφαντος, IBC).

  Από τις αποκρατικοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει, έχουν συμφωνηθεί μόνο δύο, αυτές των Κρατικών Λαχείων και του IBC, ενώ σύντομα αναμένεται συμφωνία και για την Κασσιόπη.

  Βάσει του επικαιροποιημένου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να φέρει έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2013, τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά μέσα στην περίοδο 2013-2016.

  Η κυβέρνηση προσδοκά ένα μεγάλο μέρος του ποσού αυτού να προέλθει από τις αποκρατικοποιήσεις ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και Ελληνικού.

  Συγκεκριμένα, αναμένεται ο ΟΠΑΠ να φέρει έσοδα της τάξης των 800 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, η ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ 700 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και το Ελληνικό 500 εκατ. ευρώ το τέταρτο. Τα υπόλοιπα προβλεπόμενα έσοδα θα προέλθουν από Κρατικά Λαχεία, IBC (υπόλοιπο καταβολής), Αφάντου, Κασσιόπη κ.ά.

  Όσο αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου, πρόσφατα ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης έξι εξ’ αυτών στο εξωτερικό, ενώ σύντομα αναμένεται και η προκήρυξη για την αξιοποίηση άλλων 28 με πώληση και επαναμίσθωση (sale & lease back).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.