ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Χρ. Σταϊκούρας: «Επιτυχής η επαναγορά χρέους»

Χρ. Σταϊκούρας: «Επιτυχής η επαναγορά χρέους»

  Εξαιρετικά επιτυχή συναλλαγή για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τη διαδικασία επαναγοράς του χρέους, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

  Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η διαδικασία χαιρετίστηκε ως επιτυχής από το ΔΝΤ, την ΕΕ, την ΕΚΤ όσο και από υπερεθνικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς (IIF) και τη Χρηματοοικονομική Κοινότητα.

 Εκθέτοντας του λόγους, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε:

  «Αγοράστηκε χρέος ύψους 31,9 δισ. ευρώ (επιτυγχάνοντας καθαρή μείωση χρέους 21,1 δισ. ευρώ) σε μια μέση τιμή 33,8% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου, ώστε το εναπομείναν χρέος να επανέλθει εντός ορίων που το ΔΝΤ είχε ορίσει επαρκή προκειμένου να θεωρήσει το δημόσιο χρέος ως βιώσιμο. «Χάρη στην επαναγορά το ΔΝΤ συνέχιζεται η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο εθελοντικός χαρακτήρας της επαναγοράς διαφύλαξε τα αποθεματικά των ταμείων και περίπου διπλασίασε την παρούσα αξία των ομολόγων που διακρατούνται από ιδιώτες ομολογιούχους ύστερα από το PSI.

  Η απόδοση των εναπομεινάντων ελληνικών ομολόγων έπεσε από το 15 – 17% προ επαναγοράς σε 9-10% τώρα φέρνοντας πλησιέστερα τον χρόνο επιστροφής της Ελληνικής Δημοκρατίας στην απευθείας χρηματοδότηση από τις αγορές και καθιστώντας τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία ελκυστικότερες είτε με τη μορφή ιδιωτικοποιήσεων, είτε με την μορφή απευθείας επενδύσεων.

 Η ταχύτητα, η ακρίβεια και ο επαγγελματισμός με τον οποίο διαπράχθηκε η συναλλαγή και το επιτυχές της αποτέλεσμα ενίσχυσε την αξιοπιστία της ελληνικής Δημοκρατίας.

  Η συνολική αμοιβή που καταβλήθηκε στους διαχειριστές της συναλλαγής ήταν χαμηλή με όποιο κριτήριο κι αν χρησιμοποιήσει κανείς και σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλότερη από αμοιβές που έχουν καταβληθεί σε συναλλαγές παρόμοιας φύσης διεθνώς. Όπως τόνισε ο αν. υπουργός Οικονομικών, «πράγματι το σύστημα αμοιβής των διαχειριστών της συναλλαγής, όπως επιβάλλει η διεθνής πρακτική, ήταν διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε η αμοιβή να εξαρτάται από την επιτυχία της συναλλαγής».

  Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, η αμοιβή αυξάνει κλιμακωτά όσο το ποσό των επαναγορασθέντων τίτλων αυξάνει. Τελικώς, η συνολική δαπάνη παροχής των ανωτέρω έφτασε στα 9,815,929.12 συμπεριλαμβανομένων των λοιπών και βοηθητικών εξόδων. Το ποσό αυτό εκφραζόμενο ως ποσοστό επί του ονομαστικού ποσού των ομολόγων που επαναγοράστηκαν αντιπροσωπεύει προμήθεια 0,030%.

  Επίσης το κόστος παροχής των υπηρεσιών νομικής υποστήριξης υπολογίζεται ανάλογα με τον χρόνο απασχόλησης και το βαθμό του νομικού συμβούλου που θα απασχολείται. Το ποσό που έχει τιμολογηθεί και σταλεί για πληρωμή έως τώρα για νομικές υπηρεσίες είναι 292,459.53 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.