ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Με αργούς ρυθμούς οι αιτήσεις για την πρώτη κατοικία

Με αργούς ρυθμούς οι αιτήσεις για την πρώτη κατοικία

Απογοητευτικά είναι τα έως τώρα στοιχεία για τις ρυθμίσεις στεγαστικών- επιχειρηματικών δανείων, με υποθήκη κύριας κατοικίας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες τραπεζών και αρμόδιων υπηρεσιών ότι μπαίνοντας το Φθινόπωρο ο ρυθμός των αιτήσεων θα εκτιναχθεί.

Με τη συμπλήρωση 14 εβδομάδων λειτουργίας της ειδικής, ηλεκτρονικής πλατφόρμας κι έχοντας καταργηθεί το μόνο… χειροκίνητο στοιχείο της διαδικασίας- το πιστοποιητικό βαρών από τα Υποθηκοφυλακεία- τα επίσημα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:

– Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 36.309 χρήστες.

– Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 24.452 χρήστες.

– Έχουν υποβληθεί 105 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

– Έχουν δοθεί 16 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

– Έχουν ήδη αποδεχθεί 7 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Από τα παραπάνω στοιχεία, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: 1) ενώ οι τράπεζες υπολόγιζαν σε περίπου 150.000 τους οφειλέτες που καλύπτονται από το πλαίσιο προστασίας, μπαίνοντας στον Οκτώβριο έχουν εμφανιστεί κάτι παραπάνω από 36 χιλιάδες δηλαδή περίπου το 1/5 από τους ενδιαφερόμενους 2) οι αιτήσεις ρύθμισης και η αποδοχή τους προχωράνε με βραδείς ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι οι προθεσμίες ενδεχομένως θα πρέπει να συντμηθούν 3) από το κονδύλι των 150 εκατ. Ευρώ που έχει προβλεφθεί για τη φετινή επιδότηση όσων ρυθμίζουν τα δάνεια τους, είναι ζήτημα αν θα προλάβουν να απορροφηθούν 2-3 εκατ. Ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, αν η εικόνα αυτή δεν αλλάξει εντυπωσιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δύσκολα θα μπορέσει να επιχειρηματολογήσει η ελληνική πλευρά για την ανάγκη έστω μικρής παράτασης του πλαισίου προστασίας, που κατεβάζει ρολά στις 31 Δεκεμβρίου…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.