ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Άνοιγμα εστίασης: Απογοητευτικά τα πρώτα δείγματα της κίνησης – Ελάχιστος ο τζίρος

Άνοιγμα εστίασης: Απογοητευτικά τα πρώτα δείγματα της κίνησης – Ελάχιστος ο τζίρος

Υποτονικό έως… θλιβερό ήταν το άνοιγμα των μαγαζιών εστίασης κατά τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της εστίασης, όπως ανέφεραν επαγγελματίες.

«Η πτώση στην εστίαση μπορεί να άγγιξε πανελλαδικά το 90% σε σχέση με τη μέρα πριν κλείσουν τα καταστήματα λόγω πανδημίας ή με μια κανονική μέρα της περσινής σεζόν» εκτιμά ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στο Sputnik.

Κεντρικό εστιατόριο στην Αθήνα που υπό άλλες συνθήκες θα υποδεχόταν 160 άτομα, δέχθηκε μόλις 12, όπως αναφέρει.

«Άλλο γνωστό εστιατόριο είχε μόλις τρεις πελάτες».

Καλύτερα φαίνεται να ήταν τα πράγματα για τα καφέ και τα μπαρ. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας ήταν γύρω στο 50% λιγότερο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο».

Παράγοντες για το μη ελπιδοφόρο άνοιγμα ήταν, όπως εκτιμά, η πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, η κακοκαιρία, αλλά και το γεγονός ότι η εστίαση άνοιξε τη Δευτέρα, «μια μέρα που παραδοσιακά ο κόσμος δεν βγαίνει».

Ελάχιστα καλύτερη ήταν η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα.

«Στην Ξάνθη, για παράδειγμα, δούλεψαν καλύτερα από άλλα καταστήματα τα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία το μεσημέρι της Τρίτης» ανέφερε ο κ. Καββαθάς.

Σε άλλες περιοχές όπως ο Βόλος και η Πάτρα, υπήρξε πτώση. «Σε αυτές τις περιοχές οι συνάδελφοι μου είπαν ότι ο κόσμος προτιμά την πλατεία πλέον και ότι θα περάσει λίγος καιρός μέχρι να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση».

Παράλληλα και η έλλειψη των φοιτητών οδήγησε στα «απογοητευτικά αποτελέσματα της πρώτης μέρας. Οι φοιτητές είναι πλέον στο πατρικό τους και όχι στις φοιτητουπόλεις».

Την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζει αποκαρδιωτική την κατάσταση σε κάποια νησιά. «Στη Νάξο, για παράδειγμα, περιμένουν τους τουρίστες, γιατί πολύ δύσκολα θα δουλέψουν χωρίς αυτούς».

Ακριβέστερη εκτίμηση για τα κέρδη ή τη ζημιά της εστίασης θα υπάρξει, όπως αναφέρει, στο τέλος της εβδομάδας. «Πολλά θα κριθούν από το Σαββατοκύριακο και τη βελτίωση ή όχι του καιρού».

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον, όπως αναφέρει ο Γ. Καββαθάς, είναι πώς θα διατηρηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά της, η Νίκη Κωνσταντίνου, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης, αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Δειλό το πρώτο βήμα, οι επιχειρήσεις δούλεψαν βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών, μόνο στον εξωτερικό τους χώρο, φοβισμένες από τα υψηλά πρόστιμα».

«Σίγουρα οι αλλαγές αυτές μετρούν αρνητικά στα οικονομικά μας, αλλά πρέπει να τις ακολουθήσουμε. Αρκετά μαγαζιά δεν άνοιξαν» πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή επισήμανε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για κάποια εκτίμηση αναφορικά με την κατάσταση στην εστίαση. «Σταδιακά θα φανεί η συνέχεια. Ελπίζουμε να είναι θετικά τα πράγματα» κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.