Τι έρχεται μετά το lockdown: Ελεύθεροι οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας από 14 Μαΐου – 300.000 οικογένειες στο δρόμο

Τώρα ξεκινάει ο μεγάλος βραχνάς για τους Έλληνες

Τι έρχεται μετά το lockdown: Ελεύθεροι οι πλειστηριασμοί 1ης κατοικίας από 14 Μαΐου – 300.000 οικογένειες στο δρόμο

Το lockdown φεύγει… οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας έρχονται!

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για το άνοιγμα της χώρας εξαιτίας της άφιξης τουριστών στη χώρα, όμως την ίδια ημερομηνία θα ανοίξουν και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

Οι πλειστηριασμοί θα είναι ελεύθεροι από 14 Μαΐου χωρίς πρόβλεψη για τις ευάλωτες ομάδες και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να μείνουν χωρίς σπίτι έως και 300.000 Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Απελευθερώνονται ουσιαστικά οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τις 14 Μαΐου και όχι από την 1η Ιουνίου, όπως έχει ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ήδη τράπεζες, funds και servicers (οι εταιρείες στις οποίες οι τράπεζες έχουν αναθέσει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων) έχουν κοινοποιήσει κατασχετήρια και έχουν λάβει ημερομηνίες πλειστηριασμού για χιλιάδες ακίνητα.

Θεωρητικά υποτίθεται ότι οι πληγέντες από την πανδημία είχαν τη δυνατότητα να καθυστερήσουν για μετά την 1η Ιουνίου την υπαγωγή τους στον νέο πτωχευτικό νόμο που προβλέπει την απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Μια πρόβλεψη την οποία, όμως, ουσιαστικά καταργεί για τη συντριπτική πλειονότητα η κυβέρνηση, ακόμη και για τις 17 ημέρες μέχρι 31.5.

Κοροϊδία με τους πληγέντες της πανδημίας

Όπως αναφέρει η «Αυγή» μέγα θέμα δημιουργείται με τους πληγέντες της πανδημίας. Με τον Νόμο 4790/2021 (ΦΕΚ Α’48/31.3.2021) προβλέπεται η δυνατότητα αναστολής του πλειστηριασμού εφόσον συντρέχουν σειρά από κριτήρια, όπως:

* Να μην υπερβαίνει η αξία του εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου τις 250.000 ευρώ και η συνολική περιουσία των συζύγων τις 500.000.

* Οι καταθέσεις και οι επενδύσεις να μην είναι υψηλότερες των 25.000 ευρώ.

* Το ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 17.000 ευρώ, συν 13.000 για τη συμβία και συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί (μέχρι 3).

Καθώς και άλλες διατάξεις οι οποίες συντρέχουν σωρευτικά. Και εδώ αρχίζει η κοροϊδία για τους πληγέντες…

Τι προβλέπει ο νόμος

Σύμφωνα με τον Νόμο 4790/2021 (ΦΕΚ Α’ 48/31.3.2021) και το άρθρο 86 και στις παραγράφους 6 και 8, προβλέπεται:

«6. Στα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στην αναστολή του παρόντος, η πλήρωση των κριτηρίων πιστοποιείται δυνάμει σχετικής βεβαίωσης πληγέντος, η οποία χορηγείται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων που αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης…

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται η διαδικασία υποβολής της αίτησης, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα για την εφαρμογή του παρόντος.

8. Σε περίπτωση επικείμενου πλειστηριασμού και προκειμένου να εφαρμοστεί η αναστολή της παρ. 1, η βεβαίωση της παρ. 6 πρέπει να κοινοποιηθεί από το φυσικό πρόσωπο προς τον επισπεύδοντα δανειστή το αργότερο τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα προ της ημερομηνίας διενέργειας του πλειστηριασμού».

Ακύρωση στην πράξη

Η κυβέρνηση εδέησε να εκδώσει τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) μόλις χθες, 28.4.21 (ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 1742, Τεύχος 2ο), που ενεργοποιεί τη σχετική πλατφόρμα (αν και δικηγόροι διαμαρτύρονταν ότι δεν δούλευε ή δεν υπήρχε καν μέχρι χθες).

Δεδομένου ότι για την 14η Μαΐου και τις επόμενες ημέρες έχουν ανακοινωθεί πάρα πολλοί πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, βάσει του κυβερνητικού νόμου θα έπρεπε οι ανήκοντες στις πληττόμενες κατηγορίες να υποβάλουν το πιστοποιητικό πληγέντος οφειλέτη μέχρι σήμερα, 29.4, με την ΚΥΑ να έχει εκδοθεί μόλις μία ημέρα πριν!

Για τους πλειστηριασμούς των επομένων ημερών επίσης ουσιαστικά πρέπει τα πιστοποιητικά να εκδοθούν και να κοινοποιηθούν στις τράπεζες κ.ά. μέσα στις αργίες του Πάσχα!

Στο ΦΕΚ που εκδόθηκε μόλις χθες προβλέπεται ο τρόπος που υποβάλλεται η αίτηση για έκδοση βεβαίωσης πληγέντος και επίσης:

«2. Ο έλεγχος των προϋποθέσεων βάσει των οποίων διαπιστώνεται ότι ο οφειλέτης εμπίπτει στην κατηγορία του οικονομικά πληγέντος οφειλέτη και η έκδοση της σχετικής βεβαίωσης διεξάγεται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας…».

Την οποία μέχρι χθες το απόγευμα οι ενδιαφερόμενοι αναζητούσαν εις μάτην, παρά το ότι κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν πως δουλεύει από τον… Σεπτέμβριο, παραπέμποντας στην πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων ΓΕΦΥΡΑ 1 (βεβαίως, γιατί να θέλουν απαλλακτήριο από πλειστηριασμό όσοι επιδοτούνται από το κράτος και άρα δεν κινδυνεύουν με πλειστηριασμό είναι μάλλον ένα εύλογο άνευ απάντησης ερώτημα).

Αλλά υπάρχει ακόμα ένα θέμα με τις προθεσμίες, καθώς οι τράπεζες στις οποίες θα κοινοποιείται ηλεκτρονικά το απαλλακτήριο θα πρέπει εντός 10 εργασίμων ημερών να ελέγξουν το σύνολο των καταθέσεων κ.λπ. ρευστοποιήσιμων επενδύσεων (παρ. 7 της ΚΥΑ), οπότε και πάλι όσοι έχουν πλειστηριασμούς στις 14 Μαΐου, αλλά και στις επόμενες ημέρες, είναι πάλι εκτός προθεσμιών και οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρούν σε εκποιήσεις…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.