ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Φορολογική δήλωση: Δείτε για ποιους θα είναι φέτος πιο ελαφριά τα εκκαθαριστικά

Ποιοι θα είναι οι μεγάλοι «κερδισμένοι»

Φορολογική δήλωση: Δείτε για ποιους θα είναι φέτος πιο ελαφριά τα εκκαθαριστικά

Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που φέτος θα δουν πιο ελαφριά εκκαθαριστικά, καθώς η πανδημία έφερε σημαντικές μειώσεις στα εισοδήματά τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες είδαν τα έσοδά τους να συρρικνώνονται.

Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, μια σειρά από φορολογουμένους θα κληθούν να καταβάλουν μειωμένους φόρους ή θα λάβουν μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα. Μεγάλοι «κερδισμένοι» φαίνεται πως θα είναι όσοι αμείβονται με μπλοκάκι και υπέστησαν πέρυσι παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20%.

Παράλληλα, φέτος οι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα έχουν ένα επιπλέον όφελος από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στο 70% για τις επιχειρήσεις, ενώ τα εισοδήματα του 2020 θα φορολογηθούν με μειωμένο εισαγωγικό συντελεστή 9% (από το 22% που ίσχυε πέρυσι) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Ο νέος, μειωμένος εισαγωγικός συντελεστής αναμένεται να οδηγήσει σε επιστροφές φόρου για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως απενεργοποιούνται τα τεκμήρια διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενα.

Όφελος θα δουν εκατομμύρια εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται σε εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ.

Την εισφορά θα κληθούν να καταβάλουν κανονικά οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Μικρότερο όφελος θα έχει η μεσαία τάξη του ιδιωτικού τομέα, καθώς έχει ήδη αποτυπωθεί στους μισθούς της η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μηδενικά εκκαθαριστικά θα έχουν όσοι έχουν εισόδημα έως 8.000 €, ενώ μικρή ελάφρυνση της τάξης των μόλις 17 ευρώ σε σχέση με πέρυσι θα δουν οι φορολογούμενοι της μεσαίας τάξης, με εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ και έως τα 40.000 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ πέρυσι πλήρωσε φόρο 2.500 ευρώ και φέτος θα κληθεί να καταβάλει 2.483 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​​​​​​​Αντίστοιχα, ένας οικογενειάρχης με δύο παιδιά και εισόδημα 30.000 ευρώ πέρυσι κατέβαλε 5.400 ευρώ και θα πληρώσει 5.360 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος μόλις 40 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.