
O Γενικός Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Νίκος Μηλαπίδης, εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο για την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαρτίου του 2025, οι παραπάνω κλάδοι θα ενταχθούν στο καθεστώς πλήρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ενώ το μέτρο έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, παρέχοντας στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και τον τουρισμό ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Διαβάστε την Εγκύκλιο ΕΔΩ.
Στο διάστημα των 5 μηνών που μεσολάβησε από την έναρξη της πιλοτικής περιόδου, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως πραγματοποίησε εκτενή διάλογο με εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών στον τουρισμό και την εστίαση με θέμα την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.
Παράλληλα, διενεργήθηκαν και συνεχίζουν να διενεργούνται διαδικτυακά σεμινάρια και ενημερωτικές δράσεις ανά την Ελλάδα με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Εργασιακών Σχέσεων, Νίκου Μηλαπίδη, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών. Κατά την διάρκεια αυτών των δράσεων, καταγράφηκαν χρήσιμες παρατηρήσεις και επισημάνσεις σχετικά με την ιδιαιτερότητα λειτουργίας των συγκεκριμένων κλάδων, με επισημάνσεις να έχουν ενσωματωθεί στην νέα εγκύκλιο, στο πλαίσιο της ομαλής εφαρμογής του μέτρου.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι αμείβονται για τον πραγματικό χρόνο εργασίας τους.
Η εφαρμογή της συμβάλλει στην καταπολέμηση της υποδηλωμένης ή/και αδήλωτης εργασίας, ενώ προστατεύονται οι εργαζόμενοι αλλά και οι υγιείς επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Η αποτελεσματικότητα του μέτρου επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» καθώς καταγράφεται αύξηση στις καταγεγραμμένες υπερωρίες στους κλάδους εφαρμογής της κατά 815.509 ώρες σε σχέση με τα έτη πριν την εφαρμογή του μέτρου.
Με το συγκεκριμένο μέτρο προστατεύονται ήδη 750.000 εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε τράπεζες, σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο ενώ μετά την πλήρη εφαρμογή της στον τουρισμό και την εστίαση ο συνολικός τους αριθμός θα φτάσει περίπου τους 1.500.000.
Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των ενταγμένων επιχειρήσεων θα ξεπεράσει τις 150.000 επιχειρήσεις.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.