ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κύπρος, Ίμια, Oruc Reis, Κάσος. Εθνική συνήθεια έγινε η υποχώρηση...

Αυξήσεις «φωτιά» τα τελευταία τρία χρόνια στο ελαιόλαδο – Από τα 4 ευρώ έφτασε να πωλείται… 14!

Τα «καπέλα» που προκαλούν «εκτίναξη» του κόστους και η σύγκριση με πέρυσι

Αυξήσεις «φωτιά» τα τελευταία τρία χρόνια στο ελαιόλαδο – Από τα 4 ευρώ έφτασε να πωλείται… 14!

Αυξήσεις «φωτιά» έχουν καταγραφεί τα τελευταία τρία χρόνια στο ελαιόλαδο, καθώς από τα 4 ευρώ, έφτασε να πωλείται… 14, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας. 

Συγκεκριμένα, ένα λίτρο ελαιόλαδο πωλείται εφέτος έως και 14,30 ευρώ, με το έξτρα παρθένο βιολογικό να φθάνει μέχρι τα 22,60 ευρώ.

Πριν από δύο χρόνια, κανείς το έβρισκε με 8,50 ευρώ το λίτρο και το 2020, 10 ευρώ φθηνότερα, δηλαδή 4,12 ευρώ.

Στη χώρα μας, συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης του πληθωρισμού τροφίμων, με το λάδι να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά, «αγγίζοντας» αύξηση έως και 67% μέσα σε έναν χρόνο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η τιμή παραγωγού ανέρχεται στα 10 ευρώ – 12 ευρώ / κιλό και το κόστος λιανικής στα 9,5 ευρώ – 17 ευρώ / κιλό. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι καταναλωτές το χρησιμοποιούν με το… σταγονόμετρο για τη διατροφή τους.

Παράλληλα, αναγκάζονται να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές, όπως το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ενώ, δεν λείπουν και εκείνοι που αναμειγνύουν τα είδη λαδιού, προκειμένου να κάνουν οικονομία.

Τα «καπέλα» που προκαλούν «εκτίναξη» του κόστους και η σύγκριση με πέρυσι

Μετά τον ελαιοπαραγωγό, το λάδι περνά στον ελαιουργό, ο οποίος το διαθέτει στον έμπορο και τον τυποποιητή μετά τους απαραίτητους ελέγχους.

Από εκεί, τοποθετείται στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μόλις μέσα σε έναν χρόνο, η τιμή του τενεκέ έχει αυξηθεί από 100% – 130%.

Μείωση της παραγωγής

Οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.