ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Επίδομα μητρότητας: Πώς θα το λάβουν οι μη μισθωτές – Οι προϋποθέσεις

Θα ισχύσει αναδρομικά

Επίδομα μητρότητας: Πώς θα το λάβουν οι μη μισθωτές – Οι προϋποθέσεις

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση για την επέκταση του επιδόματος µητρότητας και σε µη µισθωτές ασφαλισµένες.

Ο στόχος που έχει τεθεί από τον αρµόδιο υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, είναι εντός των επόµενων 10 ημερών να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πρόκειται για εκκρεµότητα που αφορά περίπου 5.000 µητέρες – ελεύθερους επαγγελµατίες ή αυτοαπασχολούµενες, οι οποίες θα πρέπει να λαµβάνουν για εννέα µήνες αποδοχές ίσες µε τον εκάστοτε κατώτατο µισθό.

Τονίζεται ότι η διαδικασία καταβολής έχει ως εκκίνηση την 23η Σεπτεµβρίου 2023, δηλαδή δύο µήνες νωρίτερα από την ψήφιση του σχετικού νόµου (ν.4078/23).

Πώς θα πάρουν επίδομα μητρότητας οι μη μισθωτές

Ασφαλιστικά ενήμερες θα πρέπει να είναι οι μη μισθωτές μητέρες για να λάβουν επίδομα μητρότητας ύψους 780 ευρώ για 9 μήνες, κατ’ αντιστοιχίαν του επιδόματος που εισπράττουν οι μισθωτές.

Παράλληλα, οι νέες μητέρες θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, χωρίς βέβαια –τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα– να διατηρούν ενεργή την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης αναμένεται να υπογραφεί από την αρμόδια υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Βασική προϋπόθεση θα είναι οι μητέρες να υποβάλουν ψηφιακή αίτηση προκειμένου να λάβουν –για 9 μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού τους– επίδομα που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, όπως ακριβώς και οι μητέρες με μισθωτή απασχόληση.

Μάλιστα, το επίδομα θα ισχύσει αναδρομικά. Θα αφορά δηλαδή και τις μητέρες που έφεραν στον κόσμο το παιδί τους έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα από την 23η Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, η απόφαση θα προβλέπει ότι το επίδομα δικαιούνται και μισθωτές μητέρες του πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες με την ισχύουσα νομοθεσία λάμβαναν μόνο το επίδομα κυοφορίας και λοχείας από τον φορέα τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.