
Αρκετές είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στη διαδικασία και στις προϋποθέσεις χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος στους καταρτιζόμενους των Δημοσίων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ)- πρώην ΙΕΚ.
Νέα υπουργική απόφαση αναθεωρεί βασικά σημεία της ΚΥΑ του 2022.
Μάλιστα, δημοσιεύθηκε η τροποποιημένη Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις προϋποθέσεις χορήγησης του στεγαστικού επιδόματος σε σπουδαστές ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) αλλά και τη διαδικασία.
Το επίδομα αφορά στους καταρτιζόμενους των Δημοσίων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα ποσά που λαμβάνουν οι δικαιούχοι είναι τα παρακάτω.
Αναλυτικά:
Κάτι αντίστοιχο αφορά και τους φοιτητές των Πανεπιστημίων.
Οι αλλαγές
Αναλυτικά με την νέα ΚΥΑ γίνονται οι εξής αλλαγές:
Ο ορισμός της «πόλης φοίτησης»
Ως πόλη φοίτησης θεωρείται:
Εάν αλλάξει ο σπουδαστής εντός του ίδιου έτους ΣΑΕΚ
Ως πόλη φοίτησης υπολογίζεται εκείνη της τελευταίας ΣΑΕΚ.
Οι βασικές προϋποθέσεις
Για να λάβει το επίδομα ο σπουδαστής θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Ωστόσο διευκρινίζεται πως για μεγάλες αστικές περιοχές στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη εφαρμόζεται ειδικό καθεστώς. Ειδικότερα:
Η υποχρεωτική μίσθωση
1) Σύμφωνα με την νέα απόφαση, η διάρκεια της μίσθωσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 μήνες εντός του έτους κατάρτισης.
2) Αναγνωρίζεται και διαμονή σε πανσιόν ή ξενοδοχείο εάν υπάρχουν:
Η χορήγηση του επιδόματος
Το στεγαστικό επίδομα καταβάλλεται για το προβλεπόμενο διάστημα φοίτησης και μπορεί να ληφθεί έως 3 φορές συνολικά. Αυτό ισχύει μόνο για μία ειδικότητα
Μόνο με τη χορήγηση της Βεβαίωσης Φοίτησης από τη διοίκηση της δημόσιας ΣΑΕΚ αποδεικνύεται η φοίτηση.
Ποιοι μένουν εκτός του επιδόματος
Εκτός επιδόματος μένουν:
Μέσω της ΑΑΔΕ ο αυτόματος έλεγχος μισθωτηρίων
Τα μισθωτήρια θα ελέγχονται ηλεκτρονικά μέσω διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ.
Εάν δεν μπορεί να διενεργηθεί ο αυτόματος έλεγχος, τότε θα πρέπει:
Αν το μισθωτήριο είναι στο όνομα αδελφού ή αδελφής, γονέα που δεν βαρύνει φορολογικά τον καταρτιζόμενο και δεν υπάρχει ηλεκτρονική επαλήθευση, τότε θα πρέπει να προσκομισθούν τα εξής:
Η συγκατοίκηση
Στη δήλωση μίσθωσης της ΑΑΔΕ θα πρέπει να εμφανίζεται ο καταρτιζόμενος ή ο δικαιούχος γονέας προκειμένου ννα εγκριθεί το επίδομα.
Συνεπώς οι σπουδαστές ΣΑΕΚ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στα εξής:
Με τις παραπάνω αλλαγές, ενισχύεται ο έλεγχος, αυστηροποιείται περαιτέρω η διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζεται η διαφάνεια στην καταβολή του επιδόματος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.