
Σήμερα Τετάρτη (30/4) «εκπνέει» η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για όσους πρόκειται να λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και θέλουν να προλάβουν την έκπτωση του 4%, εξοφλώντας τον πρόσθετο φόρο εφάπαξ ή τμηματικά έως τις 31 Ιουλίου.
Το ίδιο ισχύει και για όσους υπέβαλαν ήδη τη δήλωση τους -είτε οι ίδιοι είτε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) την περασμένη Παρασκευή με το «πακέτο» των προσυμπληρωμένων- και διαπίστωσαν στη συνέχεια λάθη ή παραλείψεις.
Αν θέλουν την έκπτωση του 4% πρέπει να προβούν σήμερα στις απαραίτητες διορθώσεις υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση.
Από αύριο και έως τις 15 Ιουνίου θα ισχύσει η έκπτωση του 3%, με την προϋπόθεση να υποβάλουν τη δήλωση τους (αρχική ή τροποποιητική), εντός του συγκεκριμένου διαστήματος.
Φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν μεταξύ 16 Ιουνίου και 15 Ιουλίου τυγχάνουν έκπτωσης 2%, εάν όμως εξοφλήσουν το φόρο έως τις 31 Ιουλίου.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι έως τώρα έχουν υποβληθεί 2.993.859 φορολογικές δηλώσεις, ρυθμός ιδιαίτερα ικανοποιητικός καθώς από φέτος τελείωσαν οι παραδοσιακές παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής.
Οι επιστροφές φόρου σε φορολογούμενους χωρίς φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
Όσον αφορά στις επιστροφές φόρου σε φορολογούμενους χωρίς φορολογική ενημερότητα ή με οφειλές, οι συμψηφισμοί γίνονται κεντρικά σε εβδομαδιαία βάση.
Όσοι συμψηφισμοί δεν μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις Δ. Ο. Υ., χωρίς ο φορολογούμενος να χρειάζεται να υποβάλει οποιοδήποτε αίτημα επιστροφής φόρου.
Με βάση τη συγκεκριμένη πρακτική, το 94,80% ήτοι 616.549 δικαιούχοι, έχουν λάβει ήδη τα χρήματα τους (151,6 εκατ. ευρώ).
Οι 441.848 (67,94%) έλαβαν άμεσα 99,5 εκατ. ευρώ, άλλοι 169.847 (26,12%) έλαβαν 47,1 εκατ. ευρώ αφού προηγήθηκαν συμψηφισμοί, ενώ 4.854 (0,75%) εισέπραξαν περίπου 5 εκατ. ευρώ από τις ΔΟΥ μετά από συμψηφισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα προκύψουν έως τις 31 Ιουλίου, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να μην χάνεται για το φορολογούμενο το δικαίωμα της έκπτωσης φόρου.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.