ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Καταργείται από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος – Οι «άτυχοι» που θα συνεχίσουν να πληρώνουν

Φέτος οι επαγγελματίες θα πληρώσουν το 50% και μηδενικό τέλος επιτηδεύματος το 2025

Καταργείται από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος – Οι «άτυχοι» που θα συνεχίσουν να πληρώνουν

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από το Οικονομικό Forum των Δελφών προανήγγειλε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολουμένους και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου διευκρινίζουν πως φέτος οι επαγγελματίες θα πληρώσουν το 50% και μηδενικό τέλος επιτηδεύματος το 2025, οπότε θα καταργηθεί.

Φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα «μπλοκάκια» θα καταβάλλουν (τελευταία χρονιά) τέλος επιτηδεύματος, ύψους 325.000.000 ευρώ, δηλαδή το 50% όσων πλήρωναν τα τελευταία έτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατάργηση του μνημονιακού μέτρου από το 2025 δεν αφορά τα νομικά πρόσωπα, καθώς για αυτά ισχύει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για να εξαλειφθεί η υποχρέωση καταβολής του μετά το 2026.

Ο κ. Χατζηδάκης έδωσε και το περίγραμμα των μέτρων του 2025. Ειδικότερα, ο Προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα περιλαμβάνει:

– Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (215.000.000 ευρώ)

– Τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες (100.000.000 ευρώ)

– Την αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (15.000.000 ευρώ)

– Την αύξηση των συντάξεων (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στα 400.000.000 ευρώ)

– Την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές (20.000.000 ευρώ)

Αντίθετα, θα εξακολουθήσουν να καταβάλουν το τέλος επιτηδεύματος οι επιχειρήσεις (ΙΚΕ, ΟΕ, ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ κ.λπ.), οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν ξανά από 800 έως 1.000 ευρώ, αλλά και τα φυσικά πρόσωπα με μπλοκάκια που έχουν έως τρεις εργοδότες περιμένοντας να καταργηθεί το «χαράτσι» έως το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας.

Φέτος, δηλαδή στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2024, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50%, από 650 σε 325 ευρώ, για όλους ανεξαιρέτως τους αυτοαπασχολούμενους για να καταργηθεί οριστικά από το επόμενο έτος.

Σημειώνεται ότι η μείωση αφορά όλους, είτε υπάγονται είτε όχι στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης και αφορά μόνο στα φυσικά πρόσωπα που βαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το 2024 το τέλος επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

  • 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
  • 325 ευρώ για τους επιτηδευματίες και ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα
  • 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα ετησίως, αν συστήνεται από επιτηδευματία και ασκούντα ελεύθερο επάγγελμα και 600 ευρώ ετησίως, αν συστήνεται από νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική επιχείρηση. Ως υποκατάστημα, νοείται κάθε επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία στην ημεδαπή, εκτός της έδρας της επιχείρησης, στην οποία ενεργείται παραγωγική ή συναλλακτική δραστηριότητα. Δεν λογίζονται ως υποκαταστήματα, για την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, οι προσωρινοί εκθεσιακοί χώροι και οι πρόσκαιρες επαγγελματικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν για χρονικό διάστημα μέχρι 30 ημέρες, οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις που στεγάζονται σε διαφορετικούς ορόφους, συνεχόμενους ή μη, του ίδιου κτιριακού συγκροτήματος, οι εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων εντός παραδοσιακών κτισμάτων, σύμφωνα με το π.δ. 33/1979 (Α΄ 10), που λειτουργούν σε ξεχωριστά κτίρια, αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας, η οποία εντάσσεται ως ενιαία εγκατάσταση στην ίδια τουριστική μονάδα, καθώς και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις της περίπτωσης
  • 400-500 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημα τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/ και νομικό πρόσωπο.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.