ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

O ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ+

Είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης που βάζει το Ελληνικό Δημόσιο μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική

O ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ+

O ιαπωνικός οίκος R&I αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές, από ΒΒ με θετικό outlook προγενέστερα.

Όπως εξηγεί ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης, «η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα παραμείνει σε σταθερή τροχιά, παρά την πίεση του πληθωρισμού που επιβαρύνει. Σε μεσοπρόθεσμη βάση, αναμένεται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει το αναπτυξιακό της δυναμικό, με τη βοήθεια από την επέκταση των επενδύσεων που κάνουν χρήση του ταμείου ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)».

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο -προσθέτει- αποκτά δυναμική προς τη βελτίωση, ο λόγος του δημόσιου χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται. Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας ως αποτέλεσμα της προόδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE), η R&I έχει αναβαθμίσει το χρέος σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΒΒ+.

Το 2022, ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού, οι οποίες προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ασκούν καθοδική πιέσεις στην αύξηση του ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, η οικονομία αποκτά δυναμική από την άνοδο του τουριστικής ζήτησης και τις επενδύσεις που βασίζονται στην πλήρη ανάπτυξη του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ.

Για το έτος 2022, η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) προβλέπουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,1% και 3,5% αντίστοιχα. Η R&I θεωρεί ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης από το 2023 και μετά, με την παραδοχή ότι οι παράγοντες που ασκούν καθοδικές πιέσεις στην οικονομία θα υποχωρήσουν.

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα όλο και πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης «R&I»:

«Σήμερα, ένας ακόμη διεθνής οίκος αξιολόγησης, ο ιαπωνικός R&I, αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας. Αναβάθμιση που φέρνει τη χώρα ένα «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Σημειώνεται ότι είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, μετά την Standard & Poor’s, την DBRS και την SCOPE Ratings, που αποδίδει, στο Ελληνικό Δημόσιο, βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική.

Πρόκειται για την 11η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία, παρά τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις, αποτέλεσμα της άσκησης ορθής οικονομικής πολιτικής.

Έτσι, μετά την επίτευξη των στόχων της άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών, της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ, της μείωσης του όγκου των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, της ισχυρής ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, της σταδιακής δημοσιονομικής ισορροπίας, της διαμόρφωσης ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων, της γενναίας και αποτελεσματικής στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, της ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της εξόδου της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, η Ελλάδα βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην υλοποίηση και του τελευταίου στόχου της: την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εθνικός στόχος με ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία και την κοινωνία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.