ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συντάξεις: Τι αλλάζει από το 2023 -Στη σύνταξη του Φεβρουαρίου το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του 7,75%

η ανησυχία για επερχόμενες αλλαγές είχε αποτέλεσμα ήδη να δημιουργηθεί κύμα 200.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης

Συντάξεις: Τι αλλάζει από το 2023 -Στη σύνταξη του Φεβρουαρίου το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του 7,75%

Όλοι όσοι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 αιτηθούν συνταξιοδότησης θα πάρουν την αύξηση του 7,75%, τονίζει εργατολόγος ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Η εθνική σύνταξη θα αυξηθεί  από 384 στα 412 ευρώ, καθώς το 2022 είναι υψηλό πληθωριστικό έτος και αυξάνεται ο συντελεστής, εξηγεί ο εργατολόγος Διονύσης Ρίζος.

Όπως είπε, η ανησυχία για επερχόμενες αλλαγές είχε αποτέλεσμα ήδη να δημιουργηθεί κύμα 200.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η γενική κατηγορία των ασφαλισμένων χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες.

Η πρώτη ομάδα είναι αυτή που έχει αποκλειστικά και μόνο τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο έτος ηλικίας με 40 συνολικά έτη ασφάλισης, τα οποία μπορεί να συμπληρωθούν με 7 πλασματικά. Άρα μπορεί κάποιος να έχει 33 πραγματικά χρόνια ασφάλισης και αγοράζοντας 7 πλασματικά να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 62 ετών.

Αντίθετα, εάν έχει λιγότερα των 40 ετών ασφάλισης, θα μπορεί να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 67 ετών ή με πρόωρη στα 62, αλλά με επιπλέον προϋποθέσεις, όπως το να υπάρχουν την τελευταία πενταετία από 100 ένσημα κάθε χρόνο ή γενικά 750 για τους νέους ασφαλισμένους.

Σαφώς δεν αλλάζει τίποτε και μάλιστα για το 2022 υπήρξε και η παρέμβαση στο νόμο 49 97 του 2022 που ψηφίστηκε πρόσφατα, όσες και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι συμπληρώνουν το 55 τα 56 τα 58 έτη μέσα στο 2022, να κατοχυρώσουν σε ξεχωριστή κατηγορία πρόωρη μειωμένη σύνταξη και να μπορούν να αποχωρήσουν χωρίς να επηρεάζονται από την αλλαγή του έτους.

Σχετικά με ειδική διάταξη, για την εξαγορά 150 ημερών από όσους έχουν φτάσει τα 67 χρόνια, αλλά δεν έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό όριο ο κύριος Ρίζος διευκρινίζει:

Δεν υπάρχει λήξη στο θέμα της εξαγοράς ετών. Η μοναδική διάταξη που έληξε στις 31/12 αφορούσε γιατρούς και μηχανικούς του δημοσίου. Οι διπλοσαφαλσιμένοι θα δούν και προσαύξηση με βάση τους συντελεστές που δίνει ο παράλληλος χρόνος κατά 0, 75%.

Οι ασφαλισμένοι θα δουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, ειδικά όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, να ξεκινάει ο υπολογισμός και του παράλληλου χρόνου στη σύνταξή τους, δηλαδή να προσαυξάνεται η σύνταξή τους με βάση τους συντελεστές που δίνει ο παράλληλος χρόνος κατά 0,75% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφορών που έχουν πληρώσει στην παράλληλη ασφάλιση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα έχει αρχίσει να τρέχει το λογισμικό πρόγραμμα και έχουν ενημερωθεί οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, τόσο μηχανικοί όσο και γιατροί, αλλά και δικηγόροι και άλλες κατηγορίες που ήταν διπλά ασφαλισμένοι για να προχωρήσει η διαδικασία της οριστικής επίλυσης αυτού του θέματος και της έκδοσης των σχετικών συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.