ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τέλη κυκλοφορίας: Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοχοι αναπηρικών οχημάτων για να απαλλαγούν – Νέα εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ

Τι ισχύει στην περίπτωση μεταβίβασης οχήματος

Τέλη κυκλοφορίας: Τι πρέπει να κάνουν οι κάτοχοι αναπηρικών οχημάτων για να απαλλαγούν – Νέα εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ

Οι κάτοχοι αναπηρικών οχημάτων, έχουν νέα ευκαιρία για να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2023.

Ειδικότερα, με νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, δίνεται νέα προθεσμία έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2023 προκειμένου οι κάτοχοι αναπηρικών οχημάτων να προσκομίσουν για έλεγχο τα σχετικά δικαιολογητικά (ιατρική γνωμάτευση ή και αντιστοίχιση της πάθησης) ώστε να μην επιβαρυνθούν με τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2023.

Η παράταση αυτή ισχύει για τα αναπηρικά οχήματα για τα οποία δεν διορθώθηκε η εικόνα τους στα ηλεκτρονικά συστήματα της ΑΑΔΕ, λόγω μη προσέλευσης των ιδιοκτητών τους για έλεγχο δικαιολογητικών έως σήμερα.

Οι κάτοχοι των συγκεκριμένων οχημάτων θα ενημερωθούν για τον έλεγχο των δικαιολογητικών με email που θα λάβουν κεντρικά και με κοινοποίηση στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στην εφαρμογή «e- κοινοποιήσεις» στην πλατφόρμα myAADE ή μέσω συστημένων επιστολών από τη Δ.Ο.Υ. σε περίπτωση μη ύπαρξης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον τα εν λόγω πρόσωπα δεν προσέλθουν για έλεγχο, ή μετά τον έλεγχο της Δ.Ο.Υ. διαπιστωθεί ότι δεν δικαιούνται την απαλλαγή, επιβάλλονται για το 2023 τα τέλη κυκλοφορίας χωρίς το πρόστιμο, εφόσον η πληρωμή διενεργηθεί εντός του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις αναπηρικών οχημάτων, τα οποία ενώ αρχικά εμφανίζονταν με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας, κατόπιν του ελέγχου για τη συνδρομή των προϋποθέσεων απαλλαγής που ξεκίνησε το 2021, προέκυψαν περιπτώσεις προσώπων με αναπηρία μη δικαιούχων απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, προέκυψαν οι εξής περιπτώσεις:

α) ταξινόμηση οχήματος μεγαλύτερου κυβισμού από αυτόν που δικαιολογεί η πάθηση,

β) κατά το χρόνο της ταξινόμησης πληρούνταν οι προϋποθέσεις της απαλλαγής, ωστόσο κατά το χρόνο διενέργειας του ελέγχου διαπιστώθηκε από τα δικαιολογητικά ότι έπαψε να ισχύει κάποιο από τα κριτήρια της απαλλαγής,

γ) παθήσεις που δεν δικαιολογούν απαλλαγή ή λόγω μη πλήρωσης άλλων κριτηρίων (όπως περιπτώσεις που το όχημα εξακολουθούσε να είναι στο όνομα του γονέα ενώ ο ανάπηρος είχε ενηλικιωθεί κλπ).

Μεταβίβαση αυτοκινήτου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεταβίβασης οχήματος ιδιοκτησίας προσώπου στο οποίο έχει χορηγηθεί απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας σε πρόσωπο μη δικαιούχο απαλλαγής, θα πρέπει να διακόπτεται η απαλλαγή πριν τη μεταβίβαση, καθώς για το έτος της μεταβίβασης οφείλονται τέλη κυκλοφορίας, δεδομένου ότι η βεβαίωση περί μη οφειλής χορηγείται στον πωλητή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.