ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Στοπ» στο ανοδικό σερί – Κέρδη 3% έφερε η εβδομάδα

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στο -0,2% και τις 917 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Στοπ» στο ανοδικό σερί – Κέρδη 3% έφερε η εβδομάδα

Το ανοδικό σερί διέκοψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να πετυχαίνουν μια πύρρειο «νίκη» έναντι των αγοραστών, σε μια προσπάθεια κατοχύρωσης των πρόσφατων κερδών.

Άλλωστε, σε επίπεδο εβδομάδας, η σωρευτική μεταβολή ξεπέρασε το +3%, χάρη κυρίως στα άκρως θετικά εταιρικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,23% και διαμορφώθηκε στις 917,64 μονάδες, χάνοντας δύο μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (919,78 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε επτά μονάδες (από 914,27 έως 921,23 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 47 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος επιχείρησε να αφομοιώσει τα πρόσφατα υψηλά, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο -0,99% και τις 661 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στράφηκε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολίσθησε στο -1,3% και τα 3,8 ευρώ, εν μέσω της νέας εξόδου στις αγορές. Σχεδόν κατά 1,2% μειώθηκε και η μετοχή της Eurobank, η οποία έκλεισε στο 1,09 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Alpha Bank περιορίστηκε στο -1,1% και το 1,04 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς κινήθηκε αντίρροπα στο +0,4% και το 1,46 ευρώ.

Πιο αναλυτικά:

Alpha Bank -1,14% 1,04 ευρώ
Eurobank -1,17% 1,097 ευρώ
Εθνική Τράπεζα -1,29% 3,82 ευρώ
Πειραιώς +0,45% 1,4665 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,38% και 2.233 μονάδες), η προσοχή εστίασε στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία αναρριχήθηκε στο +1,9% και τα 6,7 ευρώ. Κατά 2% ενισχύθηκε και η μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, εν όψει των οικονομικών μεγεθών του γ’ τριμήνου, με τη μετοχή της μητρικής Viohalco να πραγματοποιεί άνοδο κατά 2,6%.

Η μετοχή της Quest Συμμετοχών τερμάτισε στο +2,1%, με τη μετοχή της Mytilineos να ακολουθεί στο +1,6% και της Ελλάκτωρ στο +0,6% (χάρη στην πρόωρη εξαγορά του ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ). Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησε κατά 0,7% και αναδιπλώθηκε στην περιοχή των 20 ευρώ, μετά το χθεσινό ιστορικό υψηλό των 20,14 ευρώ.

Απώλειες άνω του 1% παρουσίασαν, παράλληλα, οι μετοχές των ΕΛΠΕ -ΑΔΜΗΕ, ενώ η μετοχή του ΟΠΑΠ τερμάτισε στο -1,8%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,01% και 1.387 μονάδες), οι μετοχές των Epsilon, BriQ και Πλαστικά Θράκης ξεχώρισαν θετικά στο +1%, ενώ οι μετοχές των Τεχνικής Ολυμπιακής, Κρι – Κρι, Πλαίσιο και Fourlis συρρικνώθηκαν άνω του 1%. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 44 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 57 μετοχές σημείωσαν πτώση, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 65,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 200 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.

Οι μετοχές με τον υψηλότερο ημερήσιο τζίρο
Alpha Bank -1,14% 7,5 εκατ. ευρώ
Τέρνα Ενεργειακή -0,74% 4,1 εκατ. ευρώ
ΟΠΑΠ -1,83% 4 εκατ. ευρώ
ΔΕΗ +1,95% 3,6 εκατ. ευρώ
ΟΤΕ -0,52% 3,5 εκατ. ευρώ
Σαράντης 0% 3,1 εκατ. ευρώ
Mytilineos +1,60% 2,8 εκατ. ευρώ
Eurobank –1,17% 2,8 εκατ. ευρώ
Jumbo +0,40% 2,4 εκατ. ευρώ
Motor Oil -0,70% 2,4 εκατ. ευρώ

Stop στο ανοδικό ράλι
Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στο πενθήμερο ανοδικό σερί, με τους επενδυτές να σπεύδουν να κατοχυρώσουν ένα μέρος των πρόσφατων κερδών, τα οποία έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη αφενός άνω του ψυχολογικό ορίου των 900 μονάδων, αφετέρου στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων επτά μηνών.

Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης μετράει σωρευτική άνοδο πέριξ του +3% από τις αρχές του 2022, με τα κέρδη του τελευταίου 30ήμερου να κυμαίνονται στο 6%. Στην εβδομάδα δε, η μεταβολή ανήλθε άνω του +3%.

Η πλαγιο-ανοδική κίνηση, μάλιστα, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, χάρη κυρίως στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Οι μέχρι στιγμής ανακοινώσεις των εισηγμένων είναι πράγματι εντυπωσιακές, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του επιχειρείν μέσα στο τρέχον δύσκολο περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή, επιπλέον ώθηση παρέχουν οι προσδοκίες για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, με την αμερικανική Federal Reserve -σημείο αναφορά για τις κεντρικές τράπεζες διεθνώς- να προαναγγέλλει μια σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκιακών παρεμβάσεων.

Οι traders, ως εκ τούτου, θεωρούν σχεδόν σίγουρο ότι στην επόμενη συνεδρίαση των Αμερικανών τραπεζιτών η αύξηση των επιτοκίων θα καθοριστεί στις 50 μονάδες βάσης και όχι στις 75, όπως συνέβη τις προηγούμενες τέσσερις φορές. Κι αυτό, φυσικά, δίνει ορισμένες «ανάσες» στην οικονομία, η οποία «εχθρεύεται» τα υψηλά επιτόκια.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ελλοχεύοντες κινδύνους, οι οποίοι συντηρούν (δικαιολογημένα) την επιφυλακτικότητα των επενδυτών και αποτρέπουν μια άμεση κίνηση προς τις 930 – 950 μονάδες. Άλλωστε, οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο του πληθωρισμού, των επιτοκίων ή της ανάπτυξης μπορεί να επηρεάσει άκρως δυσμενώς τις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας τους πωλητές στο προσκήνιο και σβήνοντας την όποια ανάκαμψη του τελευταίου 1 – 1,5 μήνα.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 440 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,02%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,03% και ο ιταλικός FTSE ΜΙΒ κατά 0,18%. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 αυξάνεται οριακά κατά 0,11%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones σημειώνει μικρά κέρδη έως 160 μονάδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επιχειρούν να ανακάμψουν μετά τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,8% και τα 78,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο +0,4% και τα 85,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο +0,38% και τα 1.752 δολάρια ανά ουγγιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.