ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Gazprom: Το Αμερικανικό Αέριο Δεν Θα Είναι Ανταγωνιστικό στην Ευρώπη

Gazprom: Το Αμερικανικό Αέριο Δεν Θα Είναι Ανταγωνιστικό στην Ευρώπη

Η Gazprom χαρακτηρίζει ως υπερβολικά ακριβές τις εξαγωγές LNG που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη. Παράλληλα, η ρωσική εταιρεία θεωρεί βιώσιμες μόνο τις εξαγωγές αυτών των ποσοτήτων αερίου προς τις αγορές της Ασίας, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη διαφορά τιμής σε σύγκριση με την αμερικανική αγορά.«Πολλοί σκέφτονται ότι αν η τιμή του αερίου στις ΗΠΑ είναι 2-3 δολάρια/ btu, τότε θα μπορεί να πωληθεί και στην Ευρώπη σχετικά φτηνά. Αυτό όμως δεν ισχύει», εξηγεί ο επικεφαλής διεθνών σχέσεων της Gazprom, Πάβελ Όντερωφ.

Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια η αμερικανική αγορά χαρακτηρίζεται από υψηλή προσφορά και μειωμένες τιμές στο φυσικό αέριο. Κατ’ επέκταση, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς σχεδιάζουν την κατασκευή 22 διαφορετικών σταθμών LNG με στόχο την εξαγωγή του αερίου αυτού σε Ευρώπη και Ασία, όπου οι τιμές είναι σημαντικά υψηλότερες.Ο Όντερωφ όμως δεν πιστεύει ότι όλα αυτά τα τερματικά θα υλοποιηθούν τελικά, παρά το πράσινο φως που έδωσε πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση για την έναρξη της αδειοδοτικής τους διαδικασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, η υγροποίηση και μεταφορά του αερίου θα προσθέσει περίπου 6,30 δολάρια/ btu στην τιμή του αερίου που θα εξαχθεί στην Ευρώπη. Δεδομένης της μέσης τιμής 4,60 δολαρίων για το αμερικανικό αέριο, η τελική τιμή κοντά στα 11 δολάρια αναμένεται από τους Αμερικανούς να είναι ανταγωνιστική ως προς το ρωσικό αέριο.

Ο Όντερωφ, πάντως, επιμένει ότι το αμερικανικό LNG θα είναι ανταγωνιστικό μόνο στην Ασία, όπου οι τιμές φτάνουν ακόμα και τα 16 δολάρια/ btu.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.