ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η φάρσα της «χρεοκοπίας» της Ρωσίας: Έχει τα χρήματα και δεν την αφήνουν να πληρώσει!

Πώς καταργήθηκαν οι κανόνες της Λογικής

Η φάρσα της «χρεοκοπίας» της Ρωσίας: Έχει τα χρήματα και δεν την αφήνουν να πληρώσει!

Μία άνευ σημασίας τεχνητή «χρεοκοπία» της Ρωσίας επέβαλε η Δύση.

Δηλαδή, η Ρωσία διαθέτει τα χρήματα για να πληρώσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια τα οποία όφειλε να αποπληρώσει και είναι πρόθυμη να πληρώσει ωστόσο, οι κυρώσεις κατέστησαν αδύνατη τη μεταφορά του ποσού στους διεθνείς πιστωτές.

Να γελάσουμε ή να κλάψουμε με τα τερτίπια της σύγχρονης «φανταστικής» οικονομίας. Επί της ουσίας αυτό που έκανε η Δύση είναι « δεν παίρνω τα χρήματά σου για να συνεχίσεις να μου χρωστάς και να λέω πως χρεοκόπησες».

Οικονομικά επιπέδου Δημοτικού…

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε το θέμα «φάρσα» (το οποίο είναι αφού καταστρατηγεί τους κανόνες της Λογικής).

Η πληρωμή τόκων 100 εκατομμυρίων δολαρίων έπρεπε να καταβληθεί στις 27 Μαΐου.

Η Ρωσία λέει ότι τα χρήματα στάλθηκαν στην Euroclear, μια τράπεζα που στη συνέχεια θα διένειμε την πληρωμή στους επενδυτές.

Αλλά αυτή η πληρωμή έχει κολλήσει εκεί, σύμφωνα με το Bloomberg  και οι πιστωτές δεν την έχουν λάβει.

Η πληρωμή κόλλησε εκεί γιατί οι ΗΠΑ ήθελαν να «κολλήσει».

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι Ταϊβανοί κάτοχοι ρωσικών ομολόγων σε ευρώ δεν έχουν λάβει  τους τόκους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές.

Τα χρήματα δεν είχαν φτάσει εντός 30 ημερών από την ημερομηνία λήξης, δηλαδή το απόγευμα της Κυριακής, και έτσι θεωρείται χρεοκοπία…

Η Euroclear ανέφερε ότι τηρεί όλες τις κυρώσεις.

Δηλαδή αυτό που εννοεί είναι πως αν και της δόθηκαν τα χρήματα από τους Ρώσους δεν τα αποδίδει στους δικαιούχους και εν τέλει τα κράταει κιόλας.

Οπότε η Δύση διαπράττει πολλαπλά αδικήματα καθώς αρπάζει χρήματα ξένου κράτους και δεν πληρώνει και αυτούς που τα δικαιούνται δηλαδή τους πιστωτές.

Για την ισοτρία να πούμε πως η τελευταία φορά που η Ρωσία χρεοκόπησε το εξωτερικό της χρέος ήταν το 1918, κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Μπολσεβίκων όταν ο νέος κομμουνιστής ηγέτης Βλαντιμίρ Λένιν αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Επίσης, η τελευταία οποιουδήποτε είδους χρεοκοπία της Ρωσίας ήταν το 1998, καθώς η χώρα συγκλονιζόταν από την κρίση του ρουβλίου στην εποχή του «απίστευτου» Μπόρις Γέλτσιν.

Εκείνη την εποχή η Μόσχα απέτυχε να διατηρήσει τις πληρωμές για τα εγχώρια ομόλογά της, αλλά κατάφερε να μην αθετήσει το χρέος της στο εξωτερικό.

Η ρωσική κυβέρνηση είπε ότι θέλει να πραγματοποιήσει όλες τις πληρωμές της εγκαίρως, και μέχρι τώρα το είχε πετύχει. Περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τα χρέη της Ρωσίας είναι εκφρασμένα σε δολάρια ή ευρώ, με περίπου τα μισά να διατηρούνται εκτός της χώρας.

Η δήθεν χρεοκοπία ήταν «αναπόφευκτη» όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποφάσισε να μην ανανεώσει την ειδική εξαίρεση στους κανόνες κυρώσεων που επιτρέπουν στους επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές τόκων από τη Ρωσία, η οποία έληξε στις 25 Μαΐου.

Το Κρεμλίνο φαίνεται να το έχει αποδεχτεί με διάταγμα στις 23 Ιουνίου, δηλώνοντας ότι όλες οι μελλοντικές πληρωμές χρέους θα γίνονται σε ρούβλια μέσω μιας ρωσικής τράπεζας, τη National Settlements Depository, ακόμη και όταν τα συμβόλαια αναφέρουν ότι θα έπρεπε να είναι σε δολάρια ή άλλα διεθνή νομίσματα.

Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ παραδέχτηκε ότι οι ξένοι επενδυτές «δεν θα μπορούσαν να λάβουν» τις πληρωμές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Αυτό έγινε, διότι οι ξένες τράπεζες απαγορεύεται να διεξάγουν οποιεσδήποτε πράξεις που σχετίζονται με τη Ρωσία, αλλά και λόγω του ότι  απαγορεύεται ρητά στους ξένους επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές από τη Ρωσία.

Επειδή η Ρωσία θέλει να πληρώσει και έχει πολλά χρήματα για να το κάνει, αρνήθηκε ότι αυτό ισοδυναμεί με πραγματική χρεοκοπία, η οποία συνήθως συμβαίνει όταν οι κυβερνήσεις αρνούνται να πληρώσουν ή οι οικονομίες τους είναι τόσο αδύναμες που δεν μπορούν να βρουν τα χρήματα.

«Όλοι οι γνωρίζοντες καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν είναι χρεοκοπία», ανέφερε στο RIA Novosti, για να προσθέσει: «Όλη αυτή η κατάσταση μοιάζει με φάρσα».

Η δήθεν χρεοκοπία θα έχει λίγες άμεσες πρακτικές συνέπειες για τη Ρωσία.

Η Ρωσία έχει ήδη ουσιαστικά αποκλειστεί από το δανεισμό στις δυτικές αγορές λόγω κυρώσεων. Άλλωστε τι να τον κάνει τον δανεισμό…

Κερδίζει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων και ο κ. Siluanov είπε τον Απρίλιο ότι η χώρα δεν σχεδιάζει να δανειστεί περισσότερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.