ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Ο παγκόσμιος «χάρτης» τροφίμων: Από πού έρχεται το κάθε ένα μέχρι να καταλήξει στο ψυγείο μας; (φώτο)

Οι κορυφαίοι παραγωγοί τροφίμων στον κόσμο είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία

Ο παγκόσμιος «χάρτης» τροφίμων: Από πού έρχεται το κάθε ένα μέχρι να καταλήξει στο ψυγείο μας; (φώτο)

Ο αγροτικός τομέας, ο οποίος αδιαμφισβήτητα είναι ένας από του πιο θεμελιώδεις οικονομικούς κλάδους, απειλείται συνεχώς, είτε πρόκειται για τα «χτυπήματα» της κλιματικής αλλαγής, είτε για τους τριγμούς που προκάλεσε η πανδημική κρίση.

Εξετάζοντας κανείς τον δαίδαλο της προέλευσης, της παραγωγής και του δικτύου εξαγωγής τροφίμων, μπορεί να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα για το αποτύπωμα που αφήνει η κάθε κρίση στον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα από το University of the Potomac της πόλης της Ουάσιγκτον, τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται περισσότερο παγκοσμίως είναι το αγελαδινό γάλα (κορυφαίο προϊόν σε 37 χώρες), το ζαχαροκάλαμο, το καλαμπόκι, το σιτάρι (κορυφαίο προϊόν σε 14 χώρες) και το ρύζι.

Οι κορυφαίοι παραγωγοί τροφίμων στον κόσμο είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία, οι οποίες συγκαταλέγονται παράλληλα και στις 10 κορυφαίες χώρες όσον αφορά τις εξαγωγές.

Όπως διαφαίνεται και από τον παρακάτω χάρτη, διαφορετικές περιοχές του κόσμου παράγουν βέβαια και διαφορετικά τρόφιμα. Λόγω της παγκοσμιοποίησης και του δικτύου εξαγωγών, περίπου τα δύο τρίτα των προϊόντων που θεωρούνται θεμελιώδη στις εθνικές κουζίνες διεθνώς έχουν αρχική προέλευση από κάποια απομακρυσμένη περιοχή.

Ενδεικτικά, οι ντομάτες έχουν αρχική προέλευση από τις Άνδεις, ωστόσο οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ντομάτας σήμερα είναι η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία και ο μεγαλύτερος εξαγωγός είναι η Ολλανδία, ενώ αποτελεί βασικό συστατικό της εθνικής κουζίνας σε χώρες κατά μήκος του πλανήτη.

Εξαγωγές

Ο αγροτικός κλάδος αποτελεί το 4,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με την αξία του να ανέρχεται στα 3,6 τρισ. δολάρια το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,54 τρισ. δολάρια μέσα σε μία εικοσαετία.

Οι τρεις περιοχές που ανέπτυξαν περισσότερο την παραγωγή τους σε αυτό το διάστημα είναι η Νότιος Αμερική, η Αφρική και η Ασία. Ενδεικτικά, η παραγωγική δυνατότητα της Ασίας σχεδόν διπλασιάστηκε από 3,3 δισ. τόνους σε 5,1 δισ. τόνους το 2020, ενώ της Νοτίου Αμερικής αναρριχήθηκε από 748 εκατ. τόνους σε 1,4 δισ. τόνους.

Κατά την έρευνα από το University of the Potomac, τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται περισσότερο στον κόσμο είναι το σιτάρι, το ρύζι, η σόγια, το καλαμπόκι, το κριθάρι, το κραμβέλαιο, το φοινικέλαιο, ο ηλιόσπορος και οι μπανάνες.

Επίσης, μεταξύ των 20 προϊόντων που εξάγονται περισσότερο συγκαταλέγεται και βαμβάκι, με την Ελλάδα να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, με 274.000 τόνους ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών δυνάμεων στο χοιρινό κρέας (Ισπανία, Γερμανία), στους ηλιόσπορους (Ρουμανία, Ρωσία, Βουλγαρία), στο αγελαδινό γάλα (Γερμανία, Τσεχία Βρετανία) στις ντομάτες (Ολλανδία, Ισπανία), στα μήλα (Ιταλία), στο κριθάρι (Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.