ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

OPEC+: Συνεχίζει η μειωμένη παραγωγή κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

Σαουδική Αραβία: Η συνεργασία μας με τη Ρωσία παραμένει στενή και ισχυρή

OPEC+: Συνεχίζει η μειωμένη παραγωγή κατά 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου

Τους στενούς πετρελαϊκούς δεσμούς που διατηρεί η Σαουδική Αραβία με τη Ρωσία επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο υπουργός Ενέργειας του Βασιλείου, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του ότι ο τελευταίος γύρος εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου των δύο χωρών καταδεικνύει το βάθος της συνεργασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την εθελοντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα που αποφάσισε για τον Ιούλιο, κατά έναν ακόμη μήνα, δηλαδή και τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι οι εθελοντικές περικοπές θα μπορούσαν να παραταθούν εκ νέου. Λίγο αργότερα, η Ρωσία ανακοίνωσε και εκείνη ότι θα μειώσει τις εξαγωγές αργού κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο.

Οι νέες περικοπές των δύο κορυφαίων εξαγωγέων αργού του πλανήτη είναι επιπρόσθετες των εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου που αποφάσισαν τον Απρίλιο οι χώρες μέλη του OPEC και οι σύμμαχοί τους, που απαρτίζουν το σχήμα OPEC+, ύψους λίγο μεγαλύτερες των 1,66 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, και τις οποίες συμφώνησαν να παρατείνουν έως το τέλος του 2024 κατά τη διάρκεια της συνόδου του OPEC+ τον Ιούνιο.

Σε αντίθεση με τις αποφάσεις πολιτικής του OPEC+, οι εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή δεν απαιτούν την ομόφωνη έγκριση των χωρών μελών και δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν από το σύνολο του καρτέλ.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις του Ριάντ και της Μόσχας για τη μείωση της παραγωγής αργού τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια συνόδου του OPEC+ στη Βιέννη, την Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε:

“Στην τελευταία κίνησή μας αυτήν την εβδομάδα, όλοι συνεχίζουμε τις εθελοντικές περικοπές μας, αλλά μέρος αυτού που κάναμε από κοινού με τους συναδέλφους μας από τη Ρωσία ήταν να μετριάσουμε την κυνική πλευρά των θεατών σχετικά με το τι συμβαίνει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας”.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της Ρωσίας να εφαρμόσει την αποφασισθείσα περικοπή στις εξαγωγές αργού, ουσιαστικά απαντά στα ερωτήματα που εκφράζονταν όσον αφορά το σε ποιο βαθμό η Ρωσία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για οικειοθελή μείωση της παραγωγής της, δεδομένης της συνεχιζόμενης αδιαφάνειας όσον αφορά την παραγωγή των διυλιστηρίων της και τις εξαγωγές διά θαλάσσης – που από τον Δεκέμβριο έχουν απαγορευτεί στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των κυρώσεων, και έκτοτε έχουν ανακατευθυνθεί προς την Ασία.

Η ρωσική κυβέρνηση δε έχει αναστείλει τη δημοσίευση επίσημων στατιστικών για την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου έως και τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, γεγονός που με τους αναλυτές της αγοράς καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση αυτών των ποσοτήτων.

Ωστόσο, η εφαρμογή της περικοπής από τη Ρωσία στις εξαγωγές και όχι στην παραγωγή θα επιτρέψει στους παράγοντες της αγοράς που βασίζονται σε ανεξάρτητα στοιχεία παρακολούθησης να επαληθεύσουν σε ποιο βαθμό η Ρωσία τηρεί τις δεσμεύσεις της.

“Πρόκειται για μια εθελοντική περικοπή που δεν τους επιβλήθηκε… συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, ότι θα το εφαρμόσουν επί των εξαγωγών, γιατί είναι πιο ουσιαστικός τρόπος”, πρόσθεσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ την Τετάρτη.

Άλλωστε, σε συνέντευξή του τον Ιούνιο στο CNBC, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είχε δηλώσει ότι ο OPEC+ μπορεί να εμπιστευθεί “απολύτως” τη Ρωσία.

Ωστόσο, είχε προσθέσει τότε ότι “πάντα όμως ακολουθώ τη ρήση του προέδρου (Ρόναλντ) Ρίγκαν: ‘εμπιστεύσου αλλά επαλήθευσε’”, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο των ανεξάρτητων πηγών στην αξιολόγηση των επιπέδων παραγωγής.

Οι τιμές του Brent, πάντως, μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει λίγο πάνω του ορίου των 75 δολαρίων το βαρέλι, αντλώντας ελάχιστη στήριξη από τις ανακοινώσεις Ριάντ και Μόσχας για τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή, εν μέσω της ευρύτερης εστίασης στα θέματα της ζήτησης και των μακροοικονομικών ανησυχιών για το ενδεχόμενο παγκόσμιας ύφεσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ωστόσο, τόνισε ότι το καρτέλ θα συνεχίζει να στηρίζει στενά την αγορά. “Παραφράζοντας αυτό που είχε πει ο [πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο] Ντράγκι, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο. Όχι ό,τι χρειάζεται, ό,τι είναι απαραίτητο”, πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.