Την Παρασκευή, 12 Μαρτίου, οδεύοντας προς τη δουλειά μου, είδα μπροστά στην πλαϊνή είσοδο της βουλής, στη συμβολή Βασ. Σοφίας και Ακαδημίας περιπολικά με σειρήνες και νοσοκομειακό. Πλησίασα και είδα έναν νέο άνθρωπο σωριασμένο στο οδόστρωμα, μάλλον αναίσθητο και τους τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ να σπεύδουν για τις πρώτες βοήθειες. Ήταν ο γνωστός πια σε όλους μας 23χρονος Ιάσων, ο οποίος θα άφηνε δύο μέρες μετά αυτόν τον κόσμο, δωρίζοντας, τη συναινέσει της οικογενείας του και της πραγματικά συντετριμμένης μητέρας του, τα όργανά του σε συνανθρώπους μας που τα είχαν ανάγκη.

Αποφάσισα να τραβήξω πλάνα, κινητοποιούμενος κυρίως από το γεγονός ότι το συμβάν ελάμβανε χώρα μπροστά στη Βουλή. Τα υπόλοιπα τα είδατε από το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε πρώτο το PRONEWS και που – εξ’ όσων γνωρίζω τουλάχιστον – ουδέν μέχρι σήμερα εκ των καναλιών της «Λιστας Πέτσα» έχει δημοσιοποιήσει. Και δε μιλάω τόσο για τα όσα οι περισσότεροι γνωρίζετε. Ότι δηλαδή ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΕΛ.ΑΣ. ανήκον στην προσωπική φρουρά της Ντόρας Μπακογιάννη συγκρούστηκε με τον μοτοσικλετιστή και ότι ο οδηγός του «διέφυγε» εντός της Βουλής, επιτυγχάνοντας να διαφύγει του αυτοφώρου – δεν μπορώ να βρω άλλη εξήγηση.

Ομιλώ κυρίως για τα όσα διεμείφθησαν σε σχέση με τον «ντελιβερά» αυτόπτη μάρτυρα, που, επειδή φώναξε στους τροχονόμους ότι ο 23χρονος μοτοσικλετιστής είχε περάσει με πράσινο, αυτοί έκριναν ότι πρέπει να τον γράψουν, επειδή… δε φορούσε κράνος. Αρχικά τουλάχιστον. Εν συνεχεία, ο αρχιφύλακας της Τροχαίας, υπεύθυνος στο σημείο, αποφάσισε ότι πρέπει να τον ξεφορτωθεί «για κάποιον λόγο», λέγοντάς του μάλιστα το αμίμητο: «Τι νομίζεις ότι είσαι; Ο συνήγορος του διαβόλου;»

Μάλιστα! Όποιος πολίτης λοιπόν, από ‘δω και πέρα, κρίνει ότι έχει να προσφέρει κάτι με τη μαρτυρία του στην ανακριτική διαδικασία ενός ατυχήματος – δυστύχημα τελικά – πρέπει να θεωρήσει ότι συνηγορεί υπέρ του διαβόλου και καλύτερα να… «μην μπλέξει» και να ασχοληθεί με τη… «δουλειά του».

Θα περίμενε κανείς, ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούν στον οίκο της δημοκρατίας είναι επίλεκτοι. Και ότι η θέση αυτή είναι τιμητική για κάποιους. Όχι, όμως. Ακόμη και σ’ αυτά τα πόστα, επικρατούν οι φίλοι, οι κολλητοί, οι ψηφοφόροι και οι κλακαδώροι. Δε λέω και κάτι καινούριο.

Προφανέστατα και για το ατύχημα δεν υπάρχει κάποια πολιτική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη ξεκινά ωστόσο, αμέσως μετά από αυτό. Η ευθύνη του να λειτουργούν η πολιτεία και τα όργανά της σύννομα και με βάση τα προβλεπόμενα, διατηρώντας το κοινό περί Δικαίου αίσθημα ζωντανό.

Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όταν σιγεί η πολιτική ηγεσία και τα σχετιζόμενα πολιτικά πρόσωπα; Μάλιστα, αν η Ντόρα Μπακογιάννη επέλεγε να σιγήσει εντελώς και όχι να ποστάρει την «συντριβή» της δύο μέρες μετά, ίσως αυτό να περνούσε στο ντούκου. Έπρεπε όμως να κάνει κι αυτή το κομμάτι της, κάνοντας την προηγούμενη σιγή της διπλά εκωφαντική.

Ακόμη πιο εκωφαντική ήταν η σιγή της Τροχαίας, η οποία αποφάσισε να βγάλει κάποια ανακοίνωση, λίγη ώρα μετά την κυρία Μπακογιάννη. Της Τροχαίας, η οποία για κάποιον περίεργο λόγο ανακοίνωσε ως χρόνο τέλεσης του δυστυχήματος τις 12:25 της Παρασκευής, 12 Μαρτίου 2021, ενώ το βίντεο που τράβηξα φέρει χρονοσφραγίδα 12:23, με το ασθενοφόρο να βρίσκεται ήδη εκεί και τους νοσηλευτές του ΕΚΑΒ να παρέχουν ήδη τις πρώτες βοήθειες στο θύμα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Να διευκρινίσω ότι η προσπάθεια κάποιων να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα είναι δικό τους πρόβλημα και της κυβέρνησης.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν υπεραπλουστευμένους συμψηφισμούς του τύπου: «Αν καταφέρεσαι κατά της Αστυνομίας είσαι και κατά της έννομης τάξης και άρα δεν είσαι δεξιός…». Τα λένε αυτά, απευθυνόμενοι σ’ εμένα, που δηλώνω δεξιός. Να παρατηρήσω ωστόσο, ότι αυτό δε διαφέρει καθόλου από το «αν δεν είσαι ΝΔ, είσαι ΣΥΡΙΖΑ».

Εμένα το πρόβλημά μου ως πολίτης είναι ότι πολλές φορές στη ζωή μου έχω έρθει αντιμέτωπος με αναιδείς αστυνομικούς, αστυνομικούς που δικάζουν και προ-δικάζουν, αστυνομικούς που το παίζουν έξυπνοι, θεωρώντας τους πολίτες «γίδια» και αστυνομικούς που παραβιάζουν όλους αυτούς τους νόμους, για τους οποίους ρίχνουν καθημερινά χιλιάδες πρόστιμα στους πολίτες.

Προφανέστατα και η πλειονότητα των αστυνομικών είναι έντιμοι, καλοπροαίρετοι, εργατικοί και φιλότιμοι άνθρωποι. Ενδεχομένως, και ο κύριος αρχιφύλαξ να είναι, κι αυτό που φαίνεται να είναι απλά… «μια κακιά στιγμή». Δεν αρκεί όμως αυτό, όπως βλέπετε. Το φαίνεσθαι είναι σημαντικότατο, ειδικά όταν υπηρετείς θεσμούς. Κάθε τι που λες, κάνεις ή δείχνεις έχει τεράστια σημειολογική αξία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κι ο κάθε πολίτης οφείλει να καιροφυλακτεί σε τέτοια μηνύματα και συμβολισμούς. Αν δεν το κάνει, τότε μόνον είναι… «Συνήγορος του Διαβόλου».