Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Παίρνουν τηλέφωνα για κλιματιστικά και ψυγεία πριν καν ανοίξει η πλατφόρμα

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή να είναι λειτουργική»

Ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών: Παίρνουν τηλέφωνα για κλιματιστικά και ψυγεία πριν καν ανοίξει η πλατφόρμα

Ανοίγει στις 15 Ιουλίου η πλατφόρμα επιδότησης για αντικατάσταση και ανακύκλωση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τους Θεσσαλονικείς για κλιματιστικά, ψυγεία και καταψύκτες είναι μεγάλο.

«”Βροχή” τα τηλεφωνήματα που δεχόμαστε ήδη, αν και η πλατφόρμα όπως μας έχουν ενημερώσει από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, θα ανοίξει στις 15 Ιουλίου» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος ψυκτικών του νόμου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ψυκτικών Ελλάδος Αναστάσιος Λυκίδης. «Ο κόσμος θέλει να πάρει τις επιδοτήσεις, διότι όχι μόνο εξασφαλίζει χρήματα και μειώνει τους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά με το πρόγραμμα αυτό, αναβαθμίζεται ενεργειακά το σπίτι του» είπε.

Όπως ο ίδιος διευκρινίζει, οι συσκευές που μπορεί να αποσυρθούν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τα κλιματιστικά, τα ψυγεία και οι καταψύκτες και το ποσό της επιδότησης, για τα ψυγεία είναι περίπου στα 150 ευρώ και για τα κλιματιστικά από 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, η επιδότηση για κάθε συσκευή, υπολογίζεται πως θα είναι από 35% έως και 50% της συνολικής αξίας της καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής, που θα επιλέξουν οι πολίτες.

«Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή να είναι λειτουργική»

Ο κ. Λυκίδης τόνισε πως θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με τα άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), τους πολύτεκνους, τους πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και τις μονογονεϊκές οικογένειες να προηγούνται και περιγράφοντας τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, επισήμανε: «Οι καταναλωτές θα πρέπει να γραφτούν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet τους οποίους έχουν για όλες τις χρήσεις του δημοσίου. Θα περιμένουν να βγει η έγκριση της αίτησης τους, στην οποία θα μπορούν να περιλαμβάνονται έως τρεις συσκευές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή να είναι λειτουργική. Θα έρθει ο τεχνικός να ελέγξει ότι το κλιματιστικό εάν είναι σε λειτουργία και θα αποσυρθεί με έναν συγκεκριμένο κωδικό. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη».

«Θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως η διαδικασία αποξήλωσης και επανασύνδεσης θα γίνεται μόνο από πιστοποιημένους με επαγγελματική άδεια τεχνικούς, οι οποίοι θα έρθουν να ελέγξουν πρώτα απ’ όλα ότι λειτουργεί το μηχάνημα και μετά σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν στην διαδικασία επανασύνδεσης. Υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον όσο πλησιάζει η ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων», υπογραμμίζει.

Με υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης εργασιών η συντήρηση των κλιματιστικών

Αναφερόμενος στην περσινή χρονιά, είπε, πως σημειώθηκε ρεκόρ αύξησης στις αγορές και αντικαταστάσεις κλιματιστικών, που «άγγιξε» το 80% σε σχέση με το 2019, πριν εκδηλωθεί η πανδημία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι επαγγελματίες δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες ακόμα και στις συντηρήσεις κλιματιστικών. Φέτος κυλά πιο ομαλά η διαδικασία αγοράς και συντήρησης των κλιματιστικών. Είναι σημαντικό ο κόσμος να μην περιμένει την τελευταία στιγμή για τη συντήρηση των κλιματιστικών και να γνωρίζει πως το κόστος είναι περίπου 30 ευρώ. Περιλαμβάνει μία φυσιολογική συντήρηση και όχι ένα πλύσιμο μόνο για να πούμε ότι κάναμε μία συντήρηση. Θα πρέπει να γίνει ο πλήρης έλεγχος του ψυκτικού ρευστού, να γίνει η απολύμανση, καθαριότητα και ο έλεγχος των αποχετευτικών, αν φεύγουν τα νερά. Πρέπει να γίνονται όλες αυτές οι εργασίες πάντα από πιστοποιημένο ψυκτικό, ο όποιος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον πελάτη του υπεύθυνη δήλωση καλής εκτέλεσης εργασιών», σημείωσε ο κ. Λυκίδης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.