ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Μετεωρολογικό φαινόμενο El Nino: Θα συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη του 2024

Θα έχει «ισχυρή ένταση»

Μετεωρολογικό φαινόμενο El Nino: Θα συνεχιστεί μέχρι την άνοιξη του 2024

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ (WMO) θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης, το μετεωρολογικό φαινόμενο El Niño, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την αύξηση των θερμοκρασιών στον πλανήτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, οι πιθανότητες της διάρκειας του κυκλικού μετεωρολογικού φαινομένου μέχρι τον Απρίλιο του 2024 ανέρχονται σε 90%. Και είναι επίσης πολύ πιθανό ότι το El Niño θα έχει αυτόν τον χειμώνα, στο απόγειό του, «ισχυρή ένταση».

Τον Σεπτέμβριο, «οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια του κεντροανατολικού ισημερινού Ειρηνικού παρουσίαζαν τα χαρακτηριστικά ενός μέτριας έντασης επεισοδίου El Niño», εξηγεί ο οργανισμός του ΟΗΕ, αναφέροντας «θερμοκρασίες κάτω από την επιφάνεια του ανατολικού ισημερινού Ειρηνικού πολύ υψηλότερες από τις μέσες τιμές».

«Αυτό το υψηλότερο από το κανονικό θερμικό περιεχόμενο ευνόησε διαρκείς αυξήσεις των θερμοκρασιών της επιφάνειας της θάλασσας τους τέσσερις τελευταίους μήνες και αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξήσεις (αν και ασθενέστερες) των θερμοκρασιών αυτών τους προσεχείς μήνες, ανάλογα με την ένταση και την φύση των ατμοσφαιρικών-ωκεάνιων ανατροφοδοτήσεων», σύμφωνα με τον WMO.

Σύμφωνα με τους ειδικούς και «δεδομένης της εξέλιξης των προηγούμενων θερμών επεισοδίων, καθώς και των πιο πρόσφατων μακροπρόθεσμων προβλέψεων», η σταδιακή αποδυνάμωση του El Niño δεν αναμένεται να συμβεί παρά την άνοιξη του 2024 στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ η πιθανότητα ψύχρανσης που θα έφερνε ένα επεισόδιο La Niña είναι σχεδόν μηδενική.

Έπειτα από ένα καλοκαίρι με τις υψηλότερες μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί, το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι «δεδομένων των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών στην επιφάνεια των ωκεανών, είναι πιθανόν ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει ζήσει η ανθρωπότητα».

Την πρόγνωση αυτή συμμερίζεται η Αμερικανική Υπηρεσία Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Παρατήρησης, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πιθανότητες να καταγραφεί το 2023 ως χρονιά υψηλών θερμοκρασιών ρεκόρ ανέρχονται στο 99%.

«Η επόμενη χρονιά είναι πιθανόν να είναι ακόμη θερμότερη. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα και χωρίς αμφιβολία στις αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου που παγιδεύει την θερμότητα και προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, ο καθηγητής Πέτερι Τάαλας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα ακραία φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα, τα επεισόδια ξηρασίας, οι δασικές πυρκαγιές, οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες, θα αυξηθούν σε ορισμένες περιοχές με βαριές επιπτώσεις», προειδοποιεί ο Πέτερι Τάαλας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.