Hunga Tonga: Θα μπορούσε η έκρηξη του ηφαιστείου να αλλάξει τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα; – Τι αναφέρει νέα έρευνα

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από έρευνα για τις εποχικές προβλέψεις

Hunga Tonga: Θα μπορούσε η έκρηξη του ηφαιστείου να αλλάξει τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα; – Τι αναφέρει νέα έρευνα

Θα μπορούσε η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga να αλλάξει τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα;», διερωτάται σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου. Ειδικότερα, στην ανάρτησή του με πηγή το wetteronline.de, αναφέρει:

«Στις 15 Ιανουαρίου του 2022, η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην πρόσφατη ιστορία, αυτή του ηφαιστείου Hunga Tonga, εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες υδρατμών μέχρι τη στρατόσφαιρα. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε ακόμη και να διαταράξει τα ρεύματα ανέμου που κατευθύνουν τον καιρό εδώ τον ερχόμενο χειμώνα.

Μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) έδειξαν ότι η μεγα-έκρηξη του Ιανουαρίου θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει και το κλίμα της Γης. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης απελευθερώθηκε ελάχιστο διοξείδιο του θείου, υπέθεσαν ότι η συνήθης ψυκτική επίδραση των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων δεν θα μπορούσε σχεδόν καθόλου να λειτουργήσει.

Αντίθετα, οι ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες εκπεμπόμενων υδρατμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδρατμοί είναι ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, η αύξηση του οποίου σε οποιοδήποτε σημαντικό μέγεθος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση της θερμοκρασίας των κατώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων μεσοπρόθεσμα.

Πάνω από αυτό, ωστόσο, στην ανώτερη, ξηρή στρατόσφαιρα, αναμένεται μετρήσιμη ψύξη. Και αυτό ακριβώς κατάφεραν να αποδείξουν οι ερευνητές, την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας ψύξης της ανώτερης στρατόσφαιρας πάνω από το νότιο ημισφαίριο της Γης.

Αυτή η ψύξη της στρατόσφαιρας έχει εν τω μεταξύ λάβει ένα πρωτοφανές μέγεθος και αναμένεται ότι το φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί και στο βόρειο ημισφαίριο της Γης κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ένας μετεωρολόγος από τη σελίδα Severe Weather Europe διερεύνησε τώρα το ερώτημα για το ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι διαδικασίες στη θερμοκρασία και τις διατάξεις ροής των κύριων ανεμολογικών σχημάτων που καθορίζουν τον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Βασιζόμενος σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη αλυσίδα στοιχείων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αναμενόμενες θερμικές ανωμαλίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της λεγόμενης Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης (NAO) και να ενισχύσουν την τάση προς το σχηματισμό ενός αρνητικού δείκτη NAO.

Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά πίεσης μεταξύ του χαμηλού της Ισλανδίας και του υψηλού των Αζορών θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευνοικότερες συνθήκες για ψυχρές εισβολές από τον βόρειο πόλο σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης!

Δεδομένου ότι η υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη της Hunga Tonga είναι ένα φαινόμενο με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτή την κλίμακα στο παρελθόν, τα όποια συμπεράσματα εξάγονται από το γεγονός αυτό πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή!!!


Για παράδειγμα, ένα σύστημα υψηλών πιέσεων (Αντικυκλώνας) που μπλοκάρει τα συντήματα από τον Ατλαντικό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πολύ ήπιο χειμερινό καιρό σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αν αγκυροβολούσε πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αντί για τις Βρετανικές Νήσους. Επιπλέον, οι αναμενόμενες επιδράσεις στον ΝΑΟ θα μπορούσαν να απουσιάζουν ή να καθυστερήσουν μέχρι την άνοιξη, έτσι ώστε ο χειμώνας να είναι περισσότερο “ατλαντικού τύπου”, δηλαδή ήπιος και υγρός.

Εν ολίγοις: η έρευνα για τις εποχικές προβλέψεις είναι σημαντική και καλή. Ωστόσο, η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και δεν μπορεί να παράσχει παρά μόνο πρόχειρες ενδείξεις. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με τις πραγματικά εφικτές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης μετεωρολογίας θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, ακόμη και με βάση τα ακόμη πολύ αραιά ευρήματα από την έκρηξη της Τόνγκα, το ζήτημα του επερχόμενου χειμώνα παραμένει ακόμη ανοιχτό. Όπως πάντα, θα ξέρουμε ακριβώς μόνο στο τέλος του χειμώνα, δηλαδή τον Μάρτιο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.