ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτές είναι οι 4+1 τροφές που δε πρέπει να δώσουμε ποτέ στη γάτα μας

Αυτές είναι οι 4+1 τροφές που δε πρέπει να δώσουμε ποτέ στη γάτα μας

Όλοι, όπως είναι ήδη γνωστό, θέλουμε τα κατοικίδιά μας να είναι ασφαλή, υγιή και ευτυχισμένα. Φυσικά μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η διατροφή τους. Οι περισσότερες γάτες για παράδειγμα τρέφονται κυρίως με ξηρά τροφή που παρασκευάζεται ειδικά γι’ αυτές.

​Κάποιοι ιδιοκτήτες ωστόσο επιλέγουν να τις ταΐζουν και ωμές τροφές. Κι ενώ οι περισσότερες γάτες δεν πρέπει να τρώνε τα φαγητά που τρώμε εμείς, όλοι έχει τύχει να τις δώσουμε ένα μικρό κομμάτι τυρί ή λίγο ψωμί. Πόσο ασφαλείς όμως είναι αυτές οι τροφές;

Αυτά είναι τα 5 είδη ανθρώπινων τροφών που δεν πρέπει ποτέ να δώσετε στη γάτα σας.

1. Αλκοόλ

Το πρώτο και πιο σημαντικό προϊόν που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσει μια γάτα. Μπορεί να είναι ενδιαφέρον ή και γευστικό για εμάς τους ανθρώπους, αλλά μια κουταλιά της σούπας αλκοόλ μπορεί να της προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ηπατική ή εγκεφαλική βλάβη. Αν έχετε γάτα στο σπίτι σας, θα πρέπει πάντα να κρατάτε τα μπουκάλια σας σε ασφαλή σημεία όπως ένα κλειστό ντουλάπι ή το ψυγείο.

2. Σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη που συναντάται σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στη μαύρη και την πικρή σοκολάτα, αλλά μπορεί να βρεθεί και στις υπόλοιπες μορφές της. Μια μικρή ποσότητα θεοβρωμίνης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της γάτας, όπως καρδιακά προβλήματα, μυϊκούς σπασμούς, επιληπτικές κρίσεις και πολλά άλλα.

3. Καφεΐνη

Ενώ ο ανθρώπινος οργανισμός είναι συνήθως σε θέση να αντέξει τις επιπτώσεις από την κατανάλωση καφεΐνης, ο οργανισμός της γάτας δεν τις αντέχει. Η καφεΐνη είναι δυνατή και εξαιρετικά εθιστική ουσία. Η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει πολλά και σοβαρά προβλήματα όπως αρρυθμία, ταχυκαρδία και μυϊκούς σπασμούς.

4. Ωμό κρέας, ωμά αυγά, ωμό ψάρι

Το ωμό κρέας, τα ωμά αυγά, τα ωμά ψάρια καθώς και μικρές ποσότητες λίπους πρέπει να αποφεύγονται. Μπορεί οι (άγριες) γάτες να καταναλώνουν τέτοιους είδους τροφές στην φύση, αλλά οι οικόσιτες δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτόν τον τύπο διατροφής. Η διατροφή των κατοικίδιων γατών πρέπει να αποτελείται κυρίως από ξηρά τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Οι γάτες είναι αυστηρώς σαρκοφάγα ζώα, επομένως τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν μηδαμινή θρεπτική αξία, παρόλο που μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποκατάστατα για την υγεία των δοντιών τους. Η κατανάλωση ωμών τροφών μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, ακόμα και παγκρεατίτιδα. Υπάρχει επίσης σημαντικός κίνδυνος δηλητηρίασης από σαλμονέλα και E. coli.

5. Σκόρδο και κρεμμύδι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα τα λαχανικά της οικογένειας των κρομμύων είναι απαγορευτικά για τις γάτες. Σε μικρή ποσότητα, π.χ αν καταναλώσει σάλτσα ντομάτας, δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά αν η ποσότητα είναι μεγάλη μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στο πεπτικό της σύστημα ή και αναιμία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.