ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μπόγιαν Σλατ: Ο 25χρονος που καθαρίζει τους… ωκεανούς

Μπόγιαν Σλατ: Ο 25χρονος που καθαρίζει τους… ωκεανούς

Το 2010, ο Ολλανδός και έφηβος τότε, Μπόγιαν Σλατ, ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές με τους γονείς του και παρατήρησε ότι υπήρχαν πιο πολλά σκουπίδια παρά ψάρια στη θάλασσα. Κάτι «γύρισε» μέσα του. Και αποφάσισε πώς όταν μεγαλώσει θα καθαρίσει τις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι το αποφάσισε. Είναι ότι το κάνει. Με επιτυχία.

Το 2013 ο Μπόγιαν αποφάσισε να εγκαταλείψει το παιδικό του όνειρο, που ήταν να γίνει αεροναυπηγός, και να μην πάει καν στο Πανεπιστήμιο. Αντ’ αυτού ίδρυσε το μη-κερδοσκοπικό Ίδρυμα «The Ocean Cleanup». Σκοπός του Ιδρύματος είναι αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά του: Να δημιουργήσει μια μεγάλης κλίμακας λύση με την οποία θα καθάριζε τα πλαστικά σκουπίδια από το υδάτινο οικοσύστημα. Η ιδέα ήταν καλή. Και μάλον δεν ήταν ο μόνος που θα ήθελε να κάνει κάτι τέτοιο. Εξάλλου, ο κόσμος φαίνεται γεμάτος πλέον από «ονειροπόλους» εφήβους. Το ζήτημα είναι εάν κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό. Του πήρε 7 χρόνια για να το μάθει. Όταν, το 2014, δέχτηκε το βραβείο των Ηνωμένων Εθνών «Champion of the Earth», έκανε δύο προβλέψεις: Ότι ο δρόμος μπροστά του δε θα ήταν και πολύ εύκολος και ότι δεν θα τα παρατούσε.

Στις 2 Οκτωβρίου, ο 25χρονος σήμερα Μπόγιαν ανακοίνωσε ότι το σύστημα 001/B, ένα αυτόνομο σύστημα περισυλλογής σκουπιδιών από το νερό, το οποίο ανέπτυξε η «Ocean Cleanup», είχε επιτύχει το στόχο του, να «παγιδεύσει» και να περισυλλέξει πλαστικά σκουπίδια που επέπλεαν στο μεγάλο «σκουπιδότοπο» του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο σκουπιδότοπος βρίσκεται ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια, εκτείνεται περίπου σε 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλαστικών σκουπιδιών στις θάλασσες του πλανήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι πριν από 7 χρόνια και αυτός ο χρόνος ήταν η πρώτη μας πραγματική δοκιμή. Και έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι το όραμά μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα και ότι μπορούμε να καθαρίσουμε τους ωκεανούς από τα πλαστικά απόβλητα που συσσωρεύονται σε αυτούς για δεκαετίες», είπε ο Σλατ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.