ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες τρώνε το πλαστικό των ωκεανών (φώτο)

Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες τρώνε το πλαστικό των ωκεανών (φώτο)

Η ατυχής όρεξη των θαλάσσιων χελωνών για πλαστικά σκουπίδια πονοκεφάλιαζε τους επιστήμονες, πλέον έχουμε όμως απάντηση.

Ως τώρα η επιστήμη υπέθετε πως οι χελώνες μπερδεύονται οπτικά με το πλαστικό, περνώντας το για φαγητό. Μια πλαστική σακούλα που επιπλέει στο νερό μοιάζει άλλωστε πολύ με μέδουσα στα πεινασμένα μάτια.

Μια νέα μελέτη έδειξε όμως πως είναι πιθανότατα άλλος ο λόγος. Και είναι η μυρωδιά του πλαστικού που κάνει τις χελώνες να το προτιμούν, μπερδεύοντάς το με τροφή.

Το πείραμα του Πανεπιστημίου της Φλόριντα έδειξε πως τα βακτήρια και τα φύκια που συσσωρεύονται στα πλαστικά που μολύνουν τους ωκεανούς δίνουν στα σκουπίδια τη χαρακτηριστική οσμή λαχταριστού φαγητού.

«Βρήκαμε πως οι θαλάσσιες χελώνες ανταποκρίνονται στις οσμές των πλαστικών με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνονται και σε μυρωδιές φαγητού, υποδεικνύοντας πως οι χελώνες προσελκύονται από τα πλαστικά σκουπίδια όχι μόνο από τον τρόπο που φαίνονται, αλλά και από το πώς μυρίζουν», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, Joseph Pfaller.

Όπως μας λένε στο άρθρο τους στο περιοδικό «Current Biology», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 15 νεαρές θαλάσσιες χελώνες σε αιχμαλωσία για να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους σε 4 διαφορετικές οσμές που ψέκασαν μέσα στη δεξαμενή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και βρήκαν πως οι χελώνες αντιδρούν στο πλαστικό με συσσώρευση βακτηριδίων και φυκιών με τον ίδιο τρόπο που αντιλαμβάνονται την τροφή (ψάρια και γαρίδες στο πείραμα).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.