ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να επιστραφούν προσωρινά στην Ελλάδα με ανταλλαγές»

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου αποκάλυψε ότι έχει άμεσες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν να επιστραφούν προσωρινά στην Ελλάδα με ανταλλαγές»

Ο πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν εμφανίστηκε ανοιχτός στην προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα αρχαία αντικείμενα που δεν έχουν δει ποτέ ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συζήτηση για τα Γλυπτά άνοιξε εκ νέου μετά την πολύκροτη υπόθεση κλοπής χιλιάδων αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς πολλοί, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής πλευράς, θέτουν ζήτημα ασφάλειας.

Ο Τζορτζ Όσμπορν μίλησε στους βουλευτές της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού, λέγοντας ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στο μουσείο, όχι μόνο στην αφήγηση της ιστορίας της αρχαίας Αθήνας και του ρόλου της στον κόσμο, αλλά και στο πώς βρίσκεται (ο αθηναϊκός πολιτισμός) δίπλα σε άλλους μεγάλους πολιτισμούς».

Ωστόσο, απαντώντας στις επικρίσεις και της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, για τη μεταχείριση των Μαρμάρων, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε ότι θα ήθελε να διερευνήσει μία ρύθμιση, όπου τα γλυπτά του Παρθενώνα θα περνούσαν χρόνο στη Ελλάδα.

«Νομίζω ότι αξίζει να διερευνηθεί – και έχω συνομιλήσει άμεσα με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό – αν υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία που θα επέτρεπε σε ορισμένα από τα Γλυπτά να βρίσκονται για κάποιο μέρος του χρόνου στην Ελλάδα. Και ποια θα ήταν η εταιρική σχέση που θα γεννιόταν από αυτό;», είπε.

Ο Όσμπορν πάντως είπε στους βουλευτές ότι η παρουσία των Μαρμάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι αμφιλεγόμενη εδώ και πάνω από 200 χρόνια, από τότε που τα μετέφερε ο Λόρδος Έλγιν, ο Βρετανός πρεσβευτής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1803 και 1812.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Δεν είναι μια ιδιαίτερα ευτυχής κατάσταση να έχουμε αυτή την αντιπαράθεση με την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες και το επίπεδο της επιστήμης και της δέσμευσης που έχουμε με πολλές άλλες χώρες δεν είναι αυτό που αναπαράγεται με ορισμένα ελληνικά μουσεία», είπε στους βουλευτές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.