ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Στο 40,77% η συμμετοχή: Ευεργετημένη η ΝΔ ως πρώτο κόμμα – Ανησυχία στα υπόλοιπα κόμματα για μείωση ποσοστών (upd)

Διαρροές από τα exit polls δείχνουν πολύ ενισχυμένη τη Νέα Δημοκρατία

Στο 40,77% η συμμετοχή: Ευεργετημένη η ΝΔ ως πρώτο κόμμα – Ανησυχία στα υπόλοιπα κόμματα για μείωση ποσοστών (upd)

(Ανανέωση στις 15:10): Στο 40,77% διαμορφώθηκε η συμμετοχή στις εκλογές μέχρι τις 17:00, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ποσοστό είναι μειωμένο κατά 8% σε σχέση με τη συμμετοχή το αντίστοιχο διάστημα του Μαΐου, είχε διαμορφωθεί δηλαδή στο 48,76%.

Όπως ανακοίνωσε, ακόμη, ο κ.Σταυριανουδάκης, η συμμετοχή υπολογίστηκε με στοιχεία από 18920 εκλογικά τμήματα, ποσοστό 88% και την ίδια ώρα ψήφισαν 3.564.116 άτομα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών, το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό στις 20:30.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών είχε ενημερώσει ότι μέχρι τις 13:30 από 18.794 εκλογικά τμήματα, «η συμμετοχή ανερχόταν στο 29,13%» που σημαίνει πως η συμμετοχή του κόσμου συνεχίζει να είναι πολύ χαμηλή.

Να σημειωθεί ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου, στο ίδιο χρονικό σημείο, το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές έως τις 14:30 είχε ανέλθει σε 31,52%.

Στην πρώτη καταμέτρηση είχαν συγκεντρωθεί στοιχεία από 17.130 δικαστικούς αντιπροσώπους, δηλαδή από ποσοστό 80% των συνολικών εκλογικών τμημάτων, και έδειχνα ότι μέχρι τις 10:30 το πρωί «η συμμετοχή ανερχόταν στο 11,29%, καθώς είχαν ψηφίσει 888.995 πολίτες», δηλαδή η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε με πολύ αργό ρυθμό που προϊδέαζε για ιδιαίτερα υδηλή αποχή.

Μία τόσο υψηλή αποχή ευνοεί το πρώτο κόμμα, καθώς οι ψηφοφόροι του έχουν την διάθεση και την ψυχολογία να πάνε να ψηφίσουν και αντίθετα αποτελεί σοβαρό λόγο ανησυχίας για τα υπόλοιπα κόμματα των οποίων οι ψηφοφόροι δεν έχουν καμία διάθεση να ψηφίσουν αφού ξέρουν ότι το αποτέλεσμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο.

Συνεπώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης φοβούνται ότι μπορεί να δουν ακόμα και μείωση των ποσοστών τους σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου.

Η ημέρα είναι άκρως καλοκαιρινή και πάρα πολύς κόσμος επιλέγει ή θα επιλέξει τις παραλίες η να πιει καφέ και να φάει σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος.

Το πρώτο κύμα των exit poll έχει διαρρεύσει και δείχνει πώς έχουν κινηθεί οι ψηφοφόροι.

Καταγράφεται αυξημένη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων, κάτι που μπορεί να αποδοθεί στις πρωινές προσελεύσεις αλλά αν ληφθεί υπόψιν η γενική πολιτική κατάσταση με βάση τις δημοσκοπήσεις, μάλλον θα συνεχίσει να εξελίσσεται έτσι.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον για το πόσο εμφανιστεί ενδυναμωμένο το δεύτερο κόμμα, δηλαδή εκτός απίθανου απροόπτου, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενίσχυση του φαντάζει λογική καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μεγάλες προσπάθειες για να συσπειρώσει ότι του απέμεινε στις εκλογές του Μαΐου και κινητοποίησε στο μέγιστο των κομματικών του μηχανισμό για να μην υποστεί ακόμα μεγαλύτερη συντριβή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αποχή λοιπόν μένει να φανεί αν θα συνεχίσει να είναι τόσο υψηλή και κατά δεύτερο λόγο τι επιπτώσεις θα έχει τα μικρά κόμματα που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονταν στο όριο εισόδου στην Βουλή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.