ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Κρήτη αποχαιρέτησε τον μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου μακαριστό Νεκτάριο

Η Κρήτη αποχαιρέτησε τον μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου μακαριστό Νεκτάριο

Μέσα σε κλίμα θλίψης και βαθιάς συγκίνησης η Κρήτη -λαός και κλήρος -αποχαιρέτησε το μεσημέρι τον μακαριστό μητροπολίτη Πέτρας Νεκτάριο, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 χρονών.

Η εξόδιος ακολουθία ψάλθηκε στον μητροπολιτικό ναό της Μεγάλης Παναγίας στη Νεάπολη και μετά το τέλος της εκπρόσωποι του Οικουμενικού, άλλων πατριαρχείων, της Εκκλησίας Κρήτης καθώς και εκκλησιών, όπως και εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Βουλής, της Περιφέρειας και της Αυτοδιοίκησης, αποχαιρέτισαν με θερμούς λόγους τον εκλιπόντα ιεράρχη, τονίζοντας το έργο, τη διορατικότητα, την προσφορά του στην Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Κρήτης, το ήθος του και τη γενικότερα δυναμική αλλά και σεβάσμια προσωπικότητα του, και επισημαίνοντας τους ισχυρούς και αδιάλειπτους δεσμούς με το ποίμνιο του, κληρικούς και λαϊκούς.

Μεταξύ των άλλων το στερνό αντίο απηύθυναν ο μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο πανοσιολογιότατος Δανιήλ, εκπρόσωπος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ο αρχιμανδρίτης Τίτος Γαρεφαλάκης, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο μητροπολίτης Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης επικήδειο εκφώνησε ο αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος, σκιαγραφώντας και επαινώντας το πολύπλευρο έργο του μακαριστού Ιεράρχη. Εκ μέρους της κυβέρνησης τον σεπτό ιεράρχη αποχαιρέτησε ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης.

Επιπλέον, τον αποχαιρέτησαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, ο βουλευτής Λασιθίου Γιάννης Πλακιωτάκης, οι δήμαρχοι Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης και Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, εκ μέρους των αποφοίτων της Ριζαρείου ο π.Εμμανουήλ Καβρουλάκης, εκπρόσωπος του ΤΕΙ Κρήτης, ο Στυλιανός Παπαλεξάνδρου εκπρόσωπος εφέδρων αξιωματικών Κύπρου και Κρήτης.

Επίσης, εκφωνήθηκε επικήδειος από τον γενικό αρχιερατικό επίτροπο Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου, πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Ατσαλάκη.

Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος από την Τοπική Κοινότητα Καταλαγαρίου, γενέτειρα του αοίδιμου Μητροπολίτη, και η ομιλία από μέλος της οικογένειας του και από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου Τίτο Ταμπακάκη.

Μετά την εξόδιο ακολουθία και τους αποχαιρετισμούς έγινε η περιφορά του σκηνώματος του -κάτω από χειροκροτήματα- στην κεντρική πλατεία της Νεάπολης και ακολούθησε η ταφή του πίσω από τη Μεγάλη Παναγία, σύμφωνα με την επιθυμία του ίδιου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταλαγαρίου Ηρακλείου γενέτειρα του εκλιπόντος μητροπολίτη, σε ψήφισμα του εκφράζει προς την Εκκλησία της Κρήτης και την οικογένεια του Ιεράρχου τη βαθιά θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια. Ακόμα, αποφάσισε να προτείνει προς το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αρχανών- Αστερουσίων να μετονομαστεί ο κεντρικός δρόμος του χωριού σε οδό «Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου Νεκταρίου» και να τοποθετηθεί στο Κοινοτικό Ιατρείο Καταλαγαρίου, το οποίο επισκευάστηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά του εκλιπόντος, αναμνηστική πλάκα και να αναρτηθεί φωτογραφία του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.