ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Μάχη» για τα θρησκευτικά στο ΣτΕ – Άθεοι θέλουν να απομακρύνουν εντελώς το μάθημα από την Ορθοδοξία

«Μάχη» για τα θρησκευτικά στο ΣτΕ – Άθεοι θέλουν να απομακρύνουν εντελώς το μάθημα από την Ορθοδοξία

Μία «μάχη» για το μάθημα των θρησκευτικών εκτυλίχθηκε χθες, στην αίθουσα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μεταξύ τριών διαφορετικών πλευρών.

Την ώρα που χιλιάδες μουσουλμάνοι παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στη χώρα μας και μας χαρίζουν απλόχερα στιγμές όπως το χθεσινό δημόσιο αυτομαστίγωμα στον Πειραιά, ενώ γνωστές είναι και οι «προοδευτικές» αντιλήψεις τους για την «αθεΐα», οι Έλληνες άθεοι αποφάσισαν πως ο εχθρός είναι το -ήδη νερωμένο- μάθημα των θρησκευτικών.

Το τοπίο διαμορφώνεται από τις διαφορετικές προσφυγές που συζητήθηκαν και τους αντιδίκους. Κατ’ αρχάς συζητήθηκαν δύο προσφυγές γονέων και μαθητών οι οποίοι θεωρούν ότι με τα νέα προγράμματα σπουδών (επί Κώστα Γαβρόγλου) το μάθημα χάνει τον ομολογιακό χριστιανικό του χαρακτήρα. Υπέρ του μαθήματος παρενέβη ο πανελλήνιος θεολογικός σύνδεσμος «Καιρός».

Μία άλλη προσφυγή που κατέθεσαν δύο γονείς υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο σε σχέση με την πρώτη: ότι και τα νέα προγράμματα διατηρούν το μάθημα ομολογιακό και συνεπώς η διαδικασία απαλλαγής των μαθητών από αυτό δεν πρέπει να αποκαλύπτει δεδομένα θρησκευτικής συνείδησης. Κατά της προσφυγής, υπέρ των θέσεων του υπουργείου Παιδείας παρενέβησαν η Εκκλησία της Ελλάδος και η Εκκλησία της Κρήτης.

Η ίδια «συμμαχία» –του υπουργείου Παιδείας και των δύο Εκκλησιών– διαμορφώθηκε και κατά της τέταρτης προσφυγής, βάσει της οποίας η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζητεί την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος για τη σχολική προσευχή.

Στην πέμπτη υπόθεση-προσφυγή η Ενωση Αθέων ζητεί την ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για τα Θρησκευτικά, καθώς το μάθημα είναι ομολογιακό και η διαδικασία απαλλαγής των μαθητών από αυτό δεν είναι ορθή. Υπέρ του υπουργείου Παιδείας παρενέβησαν η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και ο «Καιρός».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την έναρξη της διαδικασίας ο προεδρεύων του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος ανακοίνωσε ότι απερρίφθη, κατά πλειοψηφία 24 υπέρ έναντι 6 κατά, το αίτημα της Ενωσης Αθέων και πέντε γονέων να αφαιρεθούν τα θρησκευτικά σύμβολα (η εικόνα του Χριστού) από τη δικαστική αίθουσα. Βήμα θετικό, όπως δήλωσε ο Βασίλης Σωτηρόπουλος δικηγόρος της Ενωσης, καθώς τώρα αναμένονται τα επιχειρήματα της μειοψηφίας αλλά και της πλειοψηφίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.