ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Ρουμανία κρατά τις εκκλησίες ανοιχτές – Με γενικές και ειδικές συστάσεις και όχι απαγορεύσεις

Η Ρουμανία κρατά τις εκκλησίες ανοιχτές – Με γενικές και ειδικές συστάσεις και όχι απαγορεύσεις

Η Κρατική Γραμματεία της Ρουμανίας για τις Θρησκευτικές Υποθέσεις (SSC) φιλοξένησε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, μια νέα συνάντηση της Πλατφόρμας Διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών και εκπροσώπων των δημόσιων αρχών με θέμα την καταπολέμηση της εξάπλωσης της λοίμωξης του SARS-CoV-2.

Ο στόχος της διαβούλευσης ήταν να εξασφαλίσει διάλογο και αποφάσεις βασισμένες στη συνεργασία που μπορούν να ικανοποιήσουν τόσο τις ανάγκες προστασίας της δημόσιας υγείας όσο και τις θρησκευτικές ανάγκες.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος με τίτλο “Συστάσεις για την πρακτική εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στην κοινή διαταγή του Υπουργού Υγείας αρ. 1103 / 17.06.2020 και Υπουργού Εσωτερικών αρ. 95 / 17.06.2020, που επικυρώθηκε από την Κρατική Γραμματεία Θρησκευμάτων, σχετικά με την έγκριση κανόνων πρόσβασης σε χώρους λατρείας, την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας και άλλα ειδικά υγειονομικά μέτρα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών υπηρεσιών”

Το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την SSC υπογραμμίζει ότι οι Συστάσεις δεν περιλαμβάνουν περαιτέρω περιορισμούς στις θρησκευτικές υπηρεσίες.

Οι θρησκευτικές κοινότητες (θρησκευτικές ομολογίες, θρησκευτικοί σύλλογοι και άλλοι σύλλογοι και ιδρύματα με θρησκευτικούς σκοπούς), σύμφωνα με τις νομοθετικές και πνευματικές τους διατάξεις, θα καθορίσουν τους κανόνες τους για να φιλοξενήσουν την πνευματική ζωή στο γενικό πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 μόλυνση.

Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ότι η ανακοίνωση που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 2 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει συστάσεις για θρησκευτικές υπηρεσίες.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι επίσημων θρησκευτικών δογμάτων. Οι ρουμανικές αρχές εκπροσωπήθηκαν από τον Sergiu Nistor, Πρόεδρο του Συμβυολίου Πολιτισμού, Τεχνών και Εθνικών Μειονοτήτων, τον Antonel Tănase, Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, τον Horațiu Moldovan, Υφυπουργό στο Υπουργείο Υγείας, και τον Victor Opaschi, Υφυπουργό Θρησκευμάτων.

Αναφορικά με τους γενικούς κανόνες για δραστηριότητες θρησκευτικής λατρείας συμφωνήθηκε:

-Οι θρησκευτικές δραστηριότητες οργανώνονται ελεύθερα σύμφωνα με τις νομικές και δογματικές διατάξεις κάθε κοινότητας πίστης, τηρώντας τις υγειονομικές συστάσεις που ισχύουν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού SARS-Cov-2.

-Οι θρησκευτικές δραστηριότητες μπορούν να οργανωθούν εντός του τόπου λατρείας, έξω από αυτόν ή και εντός και εκτός, σεβόμενοι την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας 2 μέτρα μέσα και 1,5 μέτρα έξω.

-Οι συμμετέχοντες στις θρησκευτικές υπηρεσίες θα απολυμάνουν τα χέρια με ένα μέσο απολύμανσης με βάση το αλκοόλ.

-Η προστατευτική μάσκα είναι υποχρεωτική μέσα και έξω από τους χώρους όπου γίνονται θρησκευτικές υπηρεσίες

-Τα ανήλικα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν με τους γονείς τους σε ειδικούς χώρους οργανωμένους εντός ή εκτός του χώρου λατρείας, σεβόμενοι την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας από άλλους συμμετέχοντες.

-Η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική για υπαλλήλους γραφείου και μη υπαλλήλους που λειτουργούν στη θρησκευτική υπηρεσία.

-Το εκκλησιαστικό προσωπικό αλλά και το προσωπικό του γραφείου, άμεσα ή μέσω των εντολών του, θα διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες θα σεβαστούν την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας και θα φορούν την κατάλληλη μάσκα κατά τη διάρκεια των συλλογικών (δημόσιων) λατρευτικών υπηρεσιών.

-Το προσωπικό, απευθείας ή μέσω των εντολών τους, θα διασφαλίσει την περιοδική απολύμανση αντικειμένων και επιφανειών που αγγίζονται συχνά κατά τη διάρκεια θρησκευτικών δραστηριοτήτων (πόμολα, θυρίδες, καρέκλες κ.λπ.).

-Οι θρησκευτικές κοινότητες (θρησκευτικές ομολογίες, θρησκευτικές ενώσεις και άλλοι σύλλογοι και ιδρύματα με θρησκευτικούς σκοπούς), σύμφωνα με τις νομοθετικές και πνευματικές τους διατάξεις, θα θεσπίσουν τους δικούς τους κανόνες για να φιλοξενήσουν τη θρησκευτική ζωή στο γενικό πλαίσιο που έχει σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του SARS-CoV- 2

Αναφορικά με τους κανόνες σχετικά με την πρόσβαση σε χώρους λατρείας και την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας συμφωνήθηκε:

-Οι χώροι λατρείας θα παραμείνουν ανοιχτοί για ατομική προσευχή και για ατομικές (ιδιωτικές) και συλλογικές (δημόσιες) θρησκευτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η θρησκευτική κοινότητα (θρησκευτικές ομολογίες, θρησκευτικές ενώσεις και άλλες ενώσεις και ιδρύματα με θρησκευτικούς σκοπούς).

-Η πρόσβαση επιτρέπεται στους πιστούς που δεν εμφανίζουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (βήχας, φτάρνισμα, ρινόρροια).

-Η πρόσβαση των πιστών εντός του τόπου λατρείας και στις τοποθεσίες όπου λειτουργούν ατομικές (ιδιωτικές) θρησκευτικές υπηρεσίες θα είναι περιορισμένη έτσι ώστε να διασφαλίζεται μια ελάχιστη έκταση 4 τετραγωνικών μέτρων για κάθε άτομο και μια ελάχιστη κοινωνική απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των συμμετεχόντων.

-Οι συμμετέχοντες θα απολυμάνουν τα χέρια τους με ένα μέσι απολύμανσης με βάση το αλκοόλ στην είσοδο του δημόσιου χώρου λατρείας ή στην είσοδο του τόπου όπου πραγματοποιείται ατομική (ιδιωτική) λατρεία.

-Οι ανακοινώσεις θα εμφανίζονται ορατά σε μέρη όπου πραγματοποιούνται ιδιωτικές θρησκευτικές υπηρεσίες. Οι ανακοινώσεις θα απαριθμήσουν τους κανόνες σχετικά με την ελάχιστη κοινωνική απόσταση και τους κανόνες πρόσβασης.

-Το προσωπικό, άμεσα ή μέσω των εντολών τους, θα διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες θα σεβαστούν την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας και θα φορούν την κατάλληλη μάσκα εντός και εκτός του χώρου λατρείας.

Σχετικά με τους κανόνες που αφορούν στην υγειονομική προστασία, την πρόσβαση σε χώρους λατρείας και την ελάχιστη απόσταση ασφάλειας για ατομική προσευχή και ατομικές (ιδιωτικές) θρησκευτικές υπηρεσίες, συμφωνήθηκαν τα εξής:

-Οι ιδιωτικές θρησκευτικές υπηρεσίες (βάπτισμα, γάμος, κηδεία κ.λπ.) μπορούν να τεθούν σε λειτουργία εντός και εκτός του τόπου λατρείας, τηρώντας την ελάχιστη κοινωνική απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των συμμετεχόντων εντός και 1,5 μέτρων έξω.

-Στις κοινότητες που βρίσκονται σε καραντίνα, οι ιδιωτικές θρησκευτικές υπηρεσίες (βάπτισμα, γάμος, κηδεία κ.λπ.) μπορούν να έχουν έως και 20 συμμετέχοντες (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού που τελεί την Λειτουργία), ανεξάρτητα από το εάν λειτουργούν εντός ή εκτός του τόπου λατρείας.

Τέλος αναφορικά με τους κανόνες σχετικά με την υγειονομική προστασία, την πρόσβαση σε χώρους λατρείας και την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας για συλλογικές (δημόσιες) θρησκευτικές υπηρεσίες, συμφωνήθηκε επίσης:

-Οι συλλογικές θρησκευτικές υπηρεσίες μπορούν να τεθούν σε λειτουργία εντός και εκτός του χώρου λατρείας ταυτόχρονα, με σεβασμό σε μια ελάχιστη κοινωνική απόσταση 2 μέτρων μέσα, αντίστοιχα 1,5 μέτρα μέσα, και επαρκή μάσκα.

-Οι συλλογικές θρησκευτικές υπηρεσίες δεν θεωρούνται δημόσιες συγκεντρώσεις.

-Το εκκλησιαστικό και μη προσωπικό, άμεσα ή μέσω των εντολών του, θα διασφαλίσει ότι οι συμμετέχοντες θα σεβαστούν την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας και θα φορούν την κατάλληλη μάσκα κατά τη διάρκεια συλλογικών θρησκευτικών Λειτουργιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.