Δείτε ποιο είναι το μυστικό για να κοιμάστε σαν… «πουλάκια»

Δείτε ποιο είναι το μυστικό για να κοιμάστε σαν… «πουλάκια»

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, διαπιστώθηκε ότι η έντονη άσκηση λιγότερο από δύο ώρες πριν κοιμηθείτε μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ύπνο.

Αντίθετα, αν γυμνάζεστε νωρίτερα, θα έχετε καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Η μέτριας έντασης άσκηση συχνά προτείνεται ως ένας τρόπος για να μπορέσετε να κοιμηθείτε καλύτερα, ενώ το αντίθετο ισχύει για την έντονη άσκηση.

Ερευνητές του Πανεπιστήμιου Κονκόρντια έψαξαν τη σχέση μεταξύ άσκησης και ποιότητας ύπνου και βρήκαν ότι γενικά η άσκηση που γίνεται πάνω από δύο ώρες πριν τον ύπνο βοηθά στην ποιότητά του.

Αντίθετα, η άσκηση κοντά στην ώρα του ύπνου θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς όσοι συμμετείχαν στην έρευνα χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να κοιμηθούν και κοιμήθηκαν λιγότερο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η άσκηση 30 με 60 λεπτών βοηθά στον ύπνο. Ειδικά, το ποδήλατο ήταν η άσκηση που έκανε τους συμμετέχοντες να πέσουν γρήγορα σε βαθύ ύπνο.

Από την άλλη, η έντονη άσκηση – ό,τι ώρα και αν γινόταν – μείωνε τη φάση REM του ύπνου, η οποία συνδέεται με τα όνειρα. Κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι ο μειωμένος REM ύπνος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη νοητική μας ικανότητα.

Συνολικά, έγιναν 15 δοκιμές με 194 συμμετέχοντες στο πλαίσιο της έρευνας. Οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία από 18 έως 50 ετών και άλλοι έκαναν καθιστικοί ζωή, ενώ άλλοι ήταν πιο ενεργοί.

Σύμφωνα με την Tamara Hew-Butler, αναπληρώτρια καθηγήτρια άσκησης και αθλητικής επιστήμης στο College of Education του Πανεπιστημίου Wayne State, η έντονη άσκηση προκαλεί μια αντίδραση του σώματος, κάνοντας το έτοιμο για περαιτέρω δράση και όχι για ύπνο.

Όπως είπε, θεωρείται ότι η έντονη άσκηση περίπου τρεις ώρες πριν τον ύπνο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα – κυρίως όταν πέφτετε για ύπνο – καθώς αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, το στρες και την υπερκινητικότητα.

Προκαλεί επίσης μια καθυστέρηση στον κιρκάσιο ρυθμό, καθώς μένετε ξύπνιοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έτσι ξυπνάτε αργότερα, κάτι που μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που προκαλεί νύστα το βράδυ.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί συνιστούν να κανονίσετε το πρόγραμμα της γυμναστικής σας ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός σας και ό,τι είναι καλύτερο γι’ εσάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.