ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Προστάτης: Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε τα συμπτώματα

Προστάτης: Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε τα συμπτώματα

Όπως θα έχετε ακουστά, ο προστάτης είναι ένας αδένας σε σχήμα και μέγεθος κάστανου ο οποίος βρίσκεται μπροστά και κάτω από την ουροδόχο κύστη των ανδρών.

Ο ρόλος του προστάτη είναι η παραγωγή ενός υγρού που αναμειγνύεται με το σπέρμα και εξασφαλίζει τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, βοηθώντας έτσι στην αναπαραγωγή και τη γονιμοποίηση.

Παράγει επίσης και ένα σημαντικό ένζυμο, το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA, prostatic specific antigen), που βοηθά στη ρευστοποίηση του σπέρματος.

Ο προστάτης αδένας αναμένεται να είναι διογκωμένος στους μισούς άνδρες άνω των 60 και σε 8 στους 10 άνω των 80 ετών.

Η αύξηση του μεγέθους του προστάτη με την πρόοδο της ηλικίας ονομάζεται Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ). Η ΚΥΠ δεν είναι καρκίνος ούτε οδηγεί στην εμφάνιση καρκίνου (ο οποίος μπορεί βέβαια να συνυπάρχει με την ΚΥΠ).

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η καθυστέρηση έναρξης ούρησης, η αργή ροή ούρων, η διακοπτόμενη ούρηση και τελικά το αίσθημα ατελούς κένωσης κύστης. Καθώς εξελίσσεται η νόσος, η ούρηση γίνεται επιτακτική. Αυτό συμβαίνει καθώς η κύστη ξεκινά την διαδικασία της ούρησης χωρίς την «συναίνεση» του ασθενούς.

Κάθε άνδρας που πλησιάζει την ηλικία των 50 ετών, με ή χωρίς ενοχλήματα πρέπει να ελέγχεται και να εκτιμάται προσεκτικά.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να περιορίσετε τα συμπτώματα:

Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος. Η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αύξηση του όγκου του προστάτη.

Ακολουθείτε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Η πλούσια διατροφή σε β-καροτίνη και βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Επίσης, συνιστάται αύξηση της πρόσληψης των καλών λιπαρών, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και ο περιορισμός της πρόσληψης των κορεσμένων λιπών.

Περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη υγρών σε 2 λίτρα. Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών μετά το βραδινό σας γεύμα.

Περιορίστε ή αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.

Προσπαθήστε να ουρείτε το αραιότερο κάθε 3 ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αποφεύγετε φάρμακα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, όπως αποσυμφορητικά, αντιισταμινικά και διουρητικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.