ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μ.Τσολιά: «Τα εμβόλια δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες για τα παιδιά – Μόνο λίγα θα πάθουν μυοκαρδίτιδα»

Μ.Τσολιά: «Τα εμβόλια δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες για τα παιδιά – Μόνο λίγα θα πάθουν μυοκαρδίτιδα»

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σχολίασε την πορεία του ιού στην Ελλάδα και τον ρόλο των παιδιών στην εξάπλωσή του. Να θυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει μόνο 3 παιδιά σε 2 χρόνια με Covid-19 στην Ελλάδα.

Η Μ. Τσολία δήλωσε ότι «Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί ήδη πάνω από 4 εκατομμύρια παιδιά και δεν έχουμε αναφορές για κάποια σοβαρή παρενέργεια – Τα εμβόλια κατά του κοροωνοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά για τα παιδιά, γιατί τα προστατεύουν από τον ιό και από τη βαριά νόσηση».

Για τον λόγο που τα εμβόλια πήραν επείγουσα έγκριση, υπενθύμισε πως «τα εμβόλια για τα παιδιά παίρνουν μια επείγουσα έγκριση αρχικώς, όπως συνέβη και με τα εμβόλια για τους ενήλικες, καθώς κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση τους για την προστασία των παιδιών. Έχει δοθεί η επείγουσα έγκριση τόσο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ακολούθως θα δοθεί η κανονική έγκριση».

Συνεχίζοντας για τα εμβόλια και αναλύοντας τις παρενέργειές τους, η M. Τσολιά υπογράμμισε πως «το όφελος των εμβολίων είναι μεγαλύτερο από τις ελάχιστες, ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες», ενώ διευκρίνισε πως «η μυοκαρδίτιδα, είναι ένα παροδικό φαινόμενο που παρατηρείται μόνο σε ορισμένους νέους, μετά τον εμβολιασμό. Μπορεί όμως να προκληθεί μυοκαρδίτιδα και αν νοσήσει κάποιος με κορωνοϊό. Αν προκληθεί από την νόσηση, είναι πολύ πιο σοβαρή η κατάσταση».

«Η άποψη μας παραμένει σταθερά ίδια. Είπαμε ότι τα παιδιά νοσούν σπάνια σοβαρά, αλλά συμβαίνει. Επίσης, παρουσιάζουν το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που καμιά φορά είναι σοβαρό και χρειάζεται νοσηλεία, ορισμένες φορές και νοσηλεία στην ΜΕΘ», τόνισε η Μαρία Τσολιά και πρόσθεσε ότι «με την μετάλλαξη Δέλτα τα περιστατικά αυτά αυξήθηκαν. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι και κολλάνε τα παιδιά και μεταδίδουν τον ιό και τον μεταφέρουν συχνά στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα παιδιά συμμετέχουν εξίσου με τους ενήλικες στην διασπορά της νόσου».

Με αφορμή την τραγωδία με την 14χρονη στην Λαμία, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής τόνισε πως «μικροί και μεγάλοι, αν αρρωστήσουν πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και να μην περιμένουν», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους ανήλικους, λέγοντας «αν τα παιδιά δεν φαίνονται καλά, αν έχουν δυσκολία στην αναπνοή, αν έχουν υψηλό πυρετό ή αν παρατείνεται ο πυρετός, αν εμφανίζουν σημάδια αφυδάτωσης, πρέπει οι γονείς να αναζητήσουν βοήθεια».

Ο διδάκτωρ Καρδιολογίας, Κωνσταντίνος Αρβανίτης είχε μιλήσει προσφάτως στο pronews.gr για τις μυοκαρδίτιδες και είχε πει τα εξής: «Εγώ ως καρδιολόγος δεν έχω ακούσει τέτοια χαρούμενη μυοκαρδίτιδα που σε 2-3 μέρες να θεραπεύεται. Μυοκαρδίτιδα σημαίνει πως οι ίνες της καρδιάς έχουν πάθει ζημιά»

(https://www.pronews.gr/ygeia/1025911_karvanitis-13-ton-dilomenon-thanaton-synevi-48-ores-meta-ton-emvoliasmo-ti-eipe-sto)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Kαι συνέχισε: «Το να προκαλέσει μια ουσία με κάποιον τρόπο μυοκαρδίτιδα, δεν είναι κάτι αστείο που σε 2-3 μέρες αναπληρώνεται. Είναι βαριές καταστάσεις. Σε όσους καταφέρουν να το ξεπεράσουν παίρνει 14-18 μήνες. Πολλές μυοκαρδίτιδες προχωρούν στο στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας, δηλαδή ο ασθενής γίνεται καρδιολογικά ανάπηρος, χρειάζεται φάρμακα και οξυγόνο και πολλοί μπορεί να καταλήξουν, ανάλογα το πόσο βαριά είναι μια μυοκαρδίτιδα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.