ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Νυχτερινή εφίδρωση: Τι μπορεί να σας συμβαίνει αν ιδρώνετε το βράδυ που κοιμάστε

Νυχτερινή εφίδρωση: Τι μπορεί να σας συμβαίνει αν ιδρώνετε το βράδυ που κοιμάστε

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι μια ενόχληση που συνδέεται συνήθως με ύπνο σε περιβάλλον με θερμοκρασία ανώτερη από την ιδανική. Ωστόσο, όσοι ξυπνούν κάθιδροι από την νυχτερινή εφίδρωση ή παρατηρούν αλλαγές στο πώς ιδρώνουν, καλό θα ήταν να το κοιτάξουν κάνοντας εξετάσεις.

“Κλειδί” ο υποθάλαμος του εγκεφάλου
Εμείς κοιμόμαστε αλλά ο υποθάλαμος του εγκεφάλου, που ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματός μας, όχι. Έχοντας πάνω από 2.000.000 ιδρωτοποιούς αδένες υπό τις διαταγές του για να μας κρατά δροσερούς, παραμένει σε επιφυλακή έτοιμος να δώσει εντολή για την έκκριση ιδρώτα σε περίπτωση που η θερμοκρασία ανέβει για οποιονδήποτε λόγο, ημέρα και νύκτα, αποτρέποντας φυσικώς το ενδεχόμενο… υπερθέρμανσης.

Ποιες ασθένειες συνδέονται με τη νυχτερινή εφίδρωση
Η νυχτερινή εφίδρωση επηρεάζει περίπου το 3% των ανθρώπων και ίσως να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι κάποιας πάθησης. Αν και στην πλειονότητά τους τα αίτια της εφίδρωσης την νύχτα δεν είναι απειλητικά για την ζωή μας, θα ήταν φρόνιμο να μην αδιαφορήσουμε καθώς μπορεί «να κρύβει κάτι» –κάποια λοίμωξη, π.χ. φυματίωση, HIV ή γρίπη. Επίσης η αυξημένη εφίδρωση μπορεί να υποκρύπτει ορμονικές διαταραχές λόγω εμμηνόπαυσης, διαβήτη, θυρεοειδούς, εφηβείας ή εγκυμοσύνης.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι αγχώδεις διαταραχές και η παχυσαρκία μπορεί να ευθύνονται κι αυτές για τα μουσκεμένα σεντόνια, όπως ενδεχομένως και ο καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, η νόσος του Πάρκινσον αλλά και κάποια φάρμακα, ιδίως αντικαταθλιπτικά, αντιδιαβητικά, παυσίπονα και στεροειδή. Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένο, προσδιορισμένο αίτιο, τότε υπάρχουν τρόποι να μετριασθεί το φαινόμενο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντιμετώπιση
Ο ύπνος σε δροσερό περιβάλλον με ελαφρά, μη συνθετικά κλινοσκεπάσματα και πιτζάμες από υφάσματα που «αναπνέουν» βοηθά. Το ίδιο και ένα ελαφρύ αντιιδρωτικό στα σημεία του σώματος που ιδρώνουν περισσότερο –μασχάλες, χέρια, πόδια, πλάτη, στήθος, ή όπου αλλού κρίνετε χρήσιμο. Το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα βαριά ή πικάντικα φαγητά 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση ας αποφεύγονται. Χρήσιμη είναι και η καθημερινή άσκηση για την διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η κατανάλωση άφθονου νερού κατά την διάρκεια της ημέρας και –για τους πιο προχωρημένους– οι ασκήσεις χαλαρωτικών αναπνοών πριν τον ύπνο. Για την μείωση της εφίδρωσης υπάρχουν και ειδικά φάρμακα αλλά αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο εφόσον συμβουλευτούμε γιατρό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.