ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πώς ο εγκέφαλος επιλέγει που να δώσει προσοχή – Οι δρόμοι του… μυαλού

Πώς ο εγκέφαλος επιλέγει που να δώσει προσοχή – Οι δρόμοι του… μυαλού

Ένας μηχανισμός του εγκεφάλου είναι υπεύθυνος για την ικανότητα του ανθρώπου να επικεντρώνει άμεσα την προσοχή του σε κάτι

Ο εγκέφαλός μας βομβαρδίζεται συνεχώς από πληροφορίες, όμως το επίπεδο επαγρύπνησης ποικίλλει, επιτρέποντάς μας να συγκεντρωνόμαστε επιλεκτικά σε μία συζήτηση και όχι σε κάποια άλλη.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία ανακάλυψαν έναν μηχανισμό του εγκεφάλου που παίζει ρόλο-κλειδί και μπορεί να καθορίζει την ικανότητα μας να εστιάσουμε την προσοχή μας σε κάτι.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Neuron, ο καθηγητής Stephen Williams εξηγεί ότι «όταν θέλουμε να εστιάσουμε σε κάτι την προσοχή, συμβαίνει κάτι στον εγκέφαλό μας που να δίνει τη δυνατότητα της εστίασης και φιλτράρει όσα μπορούν να διασπάσουν την προσοχή μας. Πρέπει να υπάρχει κάποιος σηματοδοτικός μηχανισμός όταν θέλουμε να επικεντρωθούμε σε κάτι. Αλλά αυτό προς το παρόν δεν είναι πλήρως κατανοητό πως συμβαίνει».

Μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η ηλεκτρική δραστηριότητα στο νεοφλοιό του εγκεφάλου αλλάζει όταν εστιάζουμε κάπου την προσοχή μας. Οι νευρώνες σταματούν τη συγχρονισμένη σηματοδότηση και αρχίζουν να στέλνουν σήματα χωρίς συγχρονισμό.

«Αυτό, όμως, είναι επιβοηθητικό», εξηγεί ο Δρ. Williams, «αφού επιτρέπει σε μεμονωμένους νευρώνες να ανταποκρίνονται σε αισθητηριακές πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους. Άρα, μπορούμε να προσέξουμε ένα αυτοκίνητο που τρέχει ή τι λέει ένας φίλος μας εν μέσω μια αίθουσας γεμάτης κόσμο».

Ο «διακόπτης» του εγκεφάλου

Οι ερευνητές γνωρίζουν ήδη ότι το χολινεργικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στον εγκέφαλο για αυτό τον αποσυγχρονισμό.

Το χολινεργικό σύστημα απαρτίζεται από δέσμες ειδικών νευρώνων που συνθέτουν και εκκρίνουν το σηματοδοτικό μόριο, ακετυλοχολίνη. Οι δέσμες αυτές δομούν εκτεταμένες συνδέσεις σε όλο το εύρος του εγκεφάλου.

Συνεπώς το χολινεργικό σύστημα όχι μόνο λειτουργεί ως ένας βασικός διακόπτης, αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι δίνει στον εγκέφαλο τη δυνατότητα να αναγνωρίσει πια αισθητηριακή πληροφορία αξίζει να τύχει μεγαλύτερης προσοχής σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και έτσι να ρίξει το βάρος της προσοχής εκεί.

«Το χολινεργικό σύστημα εκπέμπει στον εγκέφαλο και έχει ήδη θεωρηθεί ως σύστημα με μεγάλη επίδραση στις γνωσιακές μας ικανότητες», σημειώνει ο Δρ. Williams και συμπληρώνει ότι «η καταστροφή του χολινεργικού συστήματος σε πειραματόζωα έχει δείξει ότι εκφυλίζει τη γνωστικότητα και τον σχηματισμό των αναμνήσεων».

Ενώ σε ότι αφορά στους ανθρώπους ο ερευνητής εξηγεί ότι, η προοδευτική αποδόμηση του χολινεργικού συστήματος συμβαίνει σε παθήσεις που επηρεάζουν τη γνωστικότητα και τη μνήμη, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά το ποιοι νευρώνες στον εγκεφαλικό φλοιό είναι στο στόχαστρο του σημαντικού αυτού διακόπτη και πως επηρεάζει τις λειτουργίες του, ήταν άγνωστα στοιχεία μέχρι σήμερα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.