ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Γιατί η δίαιτα που ξεκινάς απο μόνος σου ποτέ δεν πετυχαίνει;

Γιατί η δίαιτα που ξεκινάς απο μόνος σου ποτέ δεν πετυχαίνει;

Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων, που θέλουν να μπουν σε δίαιτα, ξεκινούν κάνοντας ένα κυριολεκτικά τεράστιο σφάλμα.

Έχεις φτάσει σε σημείο που λες δεν πάει άλλο και θέλεις να κάνεις κάτι για τον εαυτό σου και να αλλάξεις το σώμα σου και την ψυχολογία σου. Είσαι, για παράδειγμα, άτομο που κατά το πλείστον η ζωή σου κινείται γύρω από το junk food μεταξύ του 7-10, όπου το 10 είναι το ύψιστο junk και το 1 τα ωμά βιολογικά καρότα. Τέρμα κορεσμένα λιπαρά, οι πάστες και τα τρίγωνα πηγαίνουν σύννεφο και στη βρύση του σπιτιού σου έχεις κάνει πατέντα με ένα tank από αναψυκτικό. Diet φυσικά.

Βλέπεις στο instagram διάφορες και διάφορους «SuperFit» να τρέχουν σε crossfit, personal studios, yoga, γυμναστήρια κτλ, μιας και έχει γίνει της μόδας τα τελευταία χρόνια, σε τραβολογάει και κανένα φιλαράκι και λες άντε ας πάω και εγώ σε ένα από όλα αυτά. Οπότε γράφεσαι σε κάτι που σου κάνει «κλικ» και ξεκινάς. Πηγαίνεις, κοπανιέσαι και μετά γυρνάς σπίτι και αντιμετωπίζεις το μεγάλο, καθημερινό και σύνηθες ερώτημα… Και τώρα τι τρώμε;

Αν δεν ξέρεις και πολλά περί φαγητού, για παράδειγμα, να ξεχωρίζεις ποια φαγητά σου δίνουν την πρωτεΐνη, τον υδατάνθρακα, τα λιπαρά και γιατί χρειάζεσαι το καθένα από αυτά, αρχίζεις και ψάχνεις κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό. Είτε πηγαίνεις σε κάποιο διαιτολόγο/διατροφολόγο όπου σου δίνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με το φαγητό που πρέπει να τρως, που ένα κλασικό format είναι κάπως έτσι:

– Ρυζογκοφρέτα με μέλι και χυμό πορτοκάλι

– Πράσινο μήλο & βραστό αβγό

– Ψητό κρέας με σαλάτα και λίγο ρύζι

– Γιαούρτι με ξηρούς καρπούς

– Ψητό κρέας με σαλάτα

Την πρώτη εβδομάδα όλα πηγαίνουν καλά. Και τη δεύτερη μάλλον. Στην αρχή έχεις πωρωθεί με την απόφασή σου να κάνεις την αλλαγή και ακολουθείς πιστά τις συμβουλές που σου έδωσε ο χτισμένος γυμναστής η αλλιώς «δίφυλλη ντουλάπα» ή o wannabe coach φίλος σου: Τρως στεγνό κοτόπουλο που κατά μεγάλη πιθανότητα δεν ξέρεις να το μαγειρέψεις κιόλας, οπότε διπλασιάζεις τις πιθανότητες να μην τρώγεται.

Σαλατούλα με 1 κουταλιά της σούπας λάδι, λες και είσαι κατσίκα που βγήκες να βοσκήσεις και νερόβραστο ρύζι -το γνωστό νοσοκομειακό, όλα αυτά σε έναν επικό συνδυασμό, που για να καταπιείς ίσως χρειαστείς βοήθεια από πιεστικό αυτοκινήτων ή κάποιο γρασάρισμα στον οισοφάγο. H μέθοδος αυτή πρακτικά λειτουργεί αλλά θα πρέπει η πειθαρχεία σου να είσαι το λιγότερο αυτής ενός στρατιώτη ειδικών δυνάμεων.

Στην αρχή δείχνεις να το απολαμβάνεις. Κατά βάθος όμως από μέσα σου λες «Καλά, τι κάνω πάλι;» και θα προτιμούσες ένα burger με διπλό μπιφτέκι, μπέικον, τυράκι να τρέχει άπλετο και ένα μπουκάλι σάλτσα για να κατεβαίνει χωρίς μάσημα. Έλα, πες την αλήθεια, μεταξύ μας είμαστε… Και κάπου εκεί 9 στις 10 φορές χαλάς τη δίαιτα. Τι κάνεις λάθος λοιπόν; Θα σου δώσω μια μικρή παρομοίωση-εξήγηση για να καταλάβεις λίγο πιο ομαλά κάποια πράγματα.

Εδώ και αρκετά χρόνια παρακολουθώ επιστημονικά σεμινάρια αυτοεξέλιξης, τα οποία βασίζονται στο πως λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος και τα οποία σε βοηθούν να κατανοήσεις διάφορα πράγματα στη περίπτωση μας για ποιο λόγο έχεις κάποιες συμπεριφορές. Όταν γεννιέσαι, λοιπόν, ο εγκέφαλος σου είναι σαν ένας άδειος υπολογιστής με κάποιες δυνατότητες. Καθώς μεγαλώνεις αρχίζεις και κωδικοποιείς κάποιες λέξεις με συγκεκριμένα αντικείμενα και συγκεκριμένες έννοιες.

Για παράδειγμα: τομάτα= κόκκινη=τρώγεται= μου αρέσει να τρώω τομάτες (όχι στη μούρη φαντάζομαι). Στην ουσία αρχίζεις και κάνεις ‘install’ προγραμματάκια μέσα στο σύστημά σου. Με τη συνεχή επανάληψη φτάνεις στο τελικό στάδιο της “φακελοποίησης”. Για παράδειγμα, το τι είναι η τομάτα, ποια η χρήση της για εσένα και σε ποιο φάκελο την έχεις κατατάξει. Καλά μέχρι εδώ;

Με τον ίδιο τρόπο κατατάσσεις σχεδόν τα πάντα σε φακέλους. Μια από αυτές τις λέξεις είναι και η λέξη “δίαιτα”. Ας δούμε όμως κάτι βασικό πρώτα και θα σου εξηγήσω αμέσως τι συμβαίνει.

Τι σημαίνει δίαιτα; Ο ορισμός της είναι κάπως έτσι:

Αγωγή, περιορισμός, επιλογή της τροφής. Υου say what? Όχι και η πιο συμπαθητική ερμηνεία…

Τη στιγμή λοιπόν, που έγραφα αυτό το άρθρο, ρώτησα 5 άτομα τα οποία ήταν δίπλα μου στο τι είναι το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό με τη λέξη “δίαιτα”. Η απάντηση που πήρα ομόφωνα ήταν ότι η δίαιτα ισοδυναμεί με πείνα.

Επειδή όμως ο καθένας αντιλαμβάνεται αλλιώς τα πράγματα και υπάρχουν και άλλες ερμηνείες για αυτό θα εμπλουτίσω λίγο ακόμα την γκάμα με τα παρακάτω.

Δίαιτα:

– Πείνα μέχρι ελέους
– Βαρετή ζωή
– Άνοστο φαγητό έως και αηδιαστικό
– Καταπίεση φάση: δεν είμαι εγώ γι’ αυτά
– Ποιος μαγειρεύει πάλι σήμερα (το στανιό μου)
– Δίαιτα οι άλλοι.. Εμείς από Δευτέρα!
– And the winner is.. Δίαιτα = Πεθαίνω στην πείνα!

Κάθε φορά λοιπόν που μπαίνεις σε δίαιτα, υποσυνείδητα (χωρίς να το καταλαβαίνεις δηλαδή) κάνεις κάτι βαρετό, άνοστο και καταπιεστικό για να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα που θέλεις.

Ανακεφαλαιώνοντας:

Αν θες πραγματικά να κάνεις κάτι ουσιαστικό και να μην χάσεις τον χρόνο σου ξανά, ακολούθησε τις παρακάτω οδηγίες:

1. Ξεκίνησε σιγά σιγά την αλλαγή. Γενικά σαν άνθρωποι μας αρέσει η ασφάλεια ή αλλιώς το comfort zone. Αν κάνεις μεγαλύτερη αλλαγή από αυτή που μπορείς να αντέξεις κατά μεγάλη πιθανότητα τη πάτησες. Μισή μονάδα (1-10) κάθε φορά.

2. Μην βάζεις τον εαυτό σου στην διαδικασία της δίαιτας. Μην λες καν αυτή την λέξη. Σοβαρά. Πες το κάπως αλλιώς. Καλλωπισμό, ξέρω εγώ..

3. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές ευαισθησίες στις τροφές με αποτέλεσμα να αντιδρούν διαφορετικά στο καθένα μας. Κάτι που λειτουργεί στη «ντουλάπα» δεν σημαίνει ότι λειτουργεί και σε σένα. Συμβουλέψου κάποιον ειδικό η ακόμα καλύτερα κάποιον που να έχει τη πληροφορία.

4. Ακολούθησε ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα γυμναστικής έτσι ώστε να αξιοποιήσεις στο μέγιστο βαθμό το χρόνο που αφιερώνεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

5. Ανάλογα με τον στόχο σου αντίστοιχα βρες συνταγές που ταιριάζουν περισσότερο με το προφίλ σου και τον στόχο σου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.