ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δείτε γιατί πρέπει να «κόψετε» το τσιγάρο πριν από μια επέμβαση – Ποιοι οι κίνδυνοι

Δείτε γιατί πρέπει να «κόψετε» το τσιγάρο πριν από μια επέμβαση – Ποιοι οι κίνδυνοι

Όταν ένας «φανατικός» καπνιστής, πρέπει να υποβληθεί σε κάποια επέμβαση, μέχρι και τη στιγμή πριν μπει στο χειρουργείο ενδεχομένως να ζητήσει να κάνει ένα τσιγάρο, αυτό όμως δε πρέπει να γίνει καθώς εγκυμονούν διάφοροι σημαντικοί κίνδυνοι.

​Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι γιατροί συνιστούν σε όλους τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα πριν από ένα προγραμματισμένο χειρουργείο ή έστω να το ελαττώσουν στο ελάχιστο δυνατό.

«Το κάπνισμα πριν από μία εγχείρηση αυξάνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εμφράγματα, θρομβώσεις, πνευμονία, ακόμα και θάνατος», λέει ο θωρακοχειρουργός Dr Humberto Choi, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο.

​«Όταν προγραμματίζω μία χειρουργική επέμβαση, συνιστώ πάντοτε στους ασθενείς μου να πάψουν να καπνίζουν».

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Ωστόσο όσο νωρίτερα πριν την εγχείρηση καταφέρετε να διακόψετε αυτή την κακή συνήθεια, τόσο περισσότερο θα ωφελήσετε την ανάρρωσή σας.

​Μία μελέτη που είχε δημοσιευθεί στην ιατρική επιθεώρηση JAMA, είχε συγκρίνει τη μετεγχειρητική πορεία:

  • 125.000 νυν καπνιστών
  • 78.000 πρώην καπνιστών (είχαν κόψει το κάπνισμα τουλάχιστον 1 χρόνο πριν από την εγχείρηση)
  • 400.000 ασθενών που ποτέ δεν είχαν καπνίσει

Σε σύγκριση με τους πρώην καπνιστές, οι νυν καπνιστές είχαν:

  • 17% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους
  • 53% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρές καρδιολογικές και πνευμονολογικές επιπλοκές

Ωστόσο οι πρώην καπνιστές δεν κινδύνευαν να πεθάνουν περισσότερο απ’ ό,τι οι ασθενείς που ουδέποτε είχαν καπνίσει.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι, όμως, να αποφεύγετε και το παθητικό κάπνισμα, τονίζει ο Dr Choi. Και αυτό, διότι επίσης σχετίζεται με αρνητικές μετεγχειρητικές εκβάσεις.

Γιατί είναι επικίνδυνο

Γιατί, όμως, είναι τόσο επικίνδυνο το κάπνισμα πριν από μία εγχείρηση; Ο Dr Choi απαντά ότι τρεις είναι οι κύριες αιτίες:

Προκαλεί επιπλοκές στην γενική αναισθησία. Μπορεί να υπάρξουν προβλήματα με την αναισθησία στη διάρκεια της επέμβασης ή και μετά. Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο να χρειασθεί ο ασθενής μηχανική υποστήριξη της αναπνοής μετά την εγχείρηση. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πνευμονίας.

Καταπονεί την καρδιά. Το κάπνισμα υπονομεύει την λειτουργία της καρδιάς. Αυτός είναι ο λόγος που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων στη διάρκεια ή μετά την εγχείρηση. Η ίδια μελέτη του JAMA είχε δείξει ότι οι καπνιστές είχαν 77% περισσότερες πιθανότητες μετεγχειρητικού εμφράγματος απ’ ό,τι οι μη καπνιστές.

Καθυστερεί την επούλωση των τομών. Η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολόγων αναφέρει ότι το κάπνισμα μειώνει την ροή αίματος. Αυτό έχει ως συνέπεια καθυστέρηση στην επούλωση των χειρουργικών τομών και αύξηση του κινδύνου μόλυνσης. Ακόμα και 24 ώρες πριν από την εγχείρηση να αποφύγετε το κάπνισμα, μπορείτε να αυξήσετε την παροχή οξυγόνου στον οργανισμό σας. Και αυτό θα σας βοηθήσει πολύ, τονίζει ο Dr Choi. Επιπλέον, ισχύει είτε είστε νέος καπνιστής, είτε καπνίζετε επί 20 χρόνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μία εγχείρηση αποτελεί μοναδικό κίνητρο για να κόψει κάποιος το κάπνισμα», τονίζει ο ειδικός. Πολλά νοσοκομεία στη χώρα μας έχουν εξειδικευμένα Ιατρεία Διακοπής του Καπνίσματος. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία έχει στην ιστοσελίδα της κατάλογο με τα Ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.