ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η λίστα των καταστημάτων που ανοίγουν την Δευτέρα: Με ποιο SMS θα μεταβαίνουν οι πολίτες

Η λίστα των καταστημάτων που ανοίγουν την Δευτέρα: Με ποιο SMS θα μεταβαίνουν οι πολίτες

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο Ν.Χαρδαλιάς τόνισε ότι «βρισκόμαστε στη μέση μιας μάχης. Το Πάσχα το γιορτάσαμε μόνο με τις οικογένειές μας. Νομίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και τα Χριστούγεννα»…

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, έκανε γνωστές τις λεπτομέρειες για τα εποχικά καταστήματα που θα ανοίξουν τη Δευτέρα (7/12).

«Η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνέχεια της εισηγήσεως του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισε την περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη, ως προς τη διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.0

Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).

Διάρκεια ισχύος της λειτουργίας των καταστημάτων από 7 Δεκεμβρίου έως 8 Ιανουαρίου του 2021.

Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων

Οι κανόνες λειτουργίας είναι προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού και ενταγμένοι στις διαδικασίες του lockdown, έχοντες ως εξής:

Για την μετάβαση στο κατάστημα απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης ή και χειρόγραφη βεβαίωση για (Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ).

Ωράριο λειτουργίας από 7 π.μ. έως 8:30 μ.μ.

Ως προς τον πληθυσμό εντός των καταστημάτων ισχύουν τα κάτωθι:

Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι, η συμπεριφορά όλων μας ως προς την τήρηση των κανόνων κατά την λειτουργία των συγκεκριμένων ανωτέρω επιχειρήσεων θα κρίνει τα επόμενα βήματα μας.

Είναι σημαντικό να τηρήσουμε απαρέγκλιτα τους κανόνες αυτοπεριορισμού και ατομικής υγιεινής για να πορευτούμε με ασφάλεια την επόμενη περίοδο».

«Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει αν και ο αριθμός των δασωληνωμένων μειώνεται οριακά» ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ενώ έκανε λόγο και για μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. «Εχουμε ένα διαρκές πινγκ πονγκ ανάμεσα στους εργασιακούς χώρους και τις οικογένειες» είπε εξηγώντας την καταγραφή μεγάλου αριθμού νέων λοιμώξεων.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι στο 79% για την Αττική και στο 94% στη Θεσσαλονικη. «Είμαστε σε έναν μαράθώνιο και χρειάζεται συγκέντρωση χιλιόμετρο το χιλιόμετρο» γιατί άκόμα και να έρθουν τα εμβόλια θα χρειαστούμε αρκετούς μήνες για να χτίσουμε την ανοσία της αγέλης.

Η κα Παπαευαγγέλου είπε ακόμα ότι αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 18.000 ενεργά κρούσματα. Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ότι ο ρυθμός επέκτασης της πανδημίας σε όλον τον κόσμο παραμένει σταθερός. Το Rt (δείκτης αναμετάδοσης ) και σε Αττική και σε Θεσσαλονίκη παραμένει κάτω από τη μονάδα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι τα περισσότερα από τα ενεργά κρούσματα είναι στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας. Είπε ακόμα ότι πάνω από το 60% είναι στην βόρεια Ελλάδα.

Τα μέτρα είναι ίδια για όλες τις περιοχές, είπε και η μόνη διαφορά είναι το πως τα εφαρμόζουμε. Περιοχές που μας προβληματίζουν είναι η Ξάνθη, η Πέλλα, η Φλώρινα, η Δράμα, η Πιερία και η Ημαθία. Εκεί το φορτίο δεν υποχωρεί και βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις των περιοχών που μας απασχολούν.

Σε αυτές τις περιοχές παρατηρείται μετατόπιση των κρουσμάτων από τις πόλεις στα χωριά και πως τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά.

Έτσι λοιπόν ανακεφαλαιώνοντας από Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν:

α) Λιανεμπόριο:

· Λειτουργία 110 καταστημάτων εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικα είδη)

· πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών στα σούπερ μάρκετ.

Τα παραπάνω καταστήματα θα λειτουργήσουν μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου αυστηρά και με τις κάτωθι προϋποθέσεις:

· Για την μετάβαση στο κατάστημα: αποστολή SMS στο 13033 με επιλογή «2 -Μετάβαση σε κατάστημα»

· Ωράριο λειτουργίας: 7 το πρωί έως 20:30 το βράδυ

· Χωρητικότητα:

4 άτομα ανά 100 τ.μ.

1 άτομο ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 μέτρων

· Αποστάσεις 2 μέτρων μεταξύ των πελατών

· Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων

· Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

β) 2 νέα μέτρα ελέγχου της πανδημίας:

· Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε όσους ανιχνευτούν θετικοί στον κορωνοϊό στα χερσαία μας σύνορα.

· Απαγορεύονται οι επισκέψεις στις μονές του Άγιου Όρους σε όσους δεν ζουν εκεί μόνιμα

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου

· Λήξη της παράτασης του lockdown, στις 6 το πρωί και επαναλειτουργία μικρού αριθμού εμπορικών καταστημάτων.

Με δεδομένο ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο άνοιγμα μιας καταστημάτων αμέσως μετά τα σημεία πώλησης εποχιακών ειδών, δεν αποκλείεται στη συγκεκριμένη ημερομηνία να ανοίξουν:

· κομμωτήρια

· βιβλιοπωλεία

· ανθοπωλεία

· και καταστήματα πώλησης παιδικών παιχνιδιών.

Παρά την υψηλή αγοραστική ζήτηση, ο κ. Γεωργιάδης δεν απέκλεισε τα καταστήματα αυτά να ξανακλείσουν, αν παρατηρηθούν εικόνες συνωστισμού.

Στον αντίποδα, με κατεβασμένα ρολά την περίοδο των γιορτών θα παραμείνουν οι επιχειρήσεις της εστίασης:

· Μπαρ

· κέντρα διασκέδασης

· πολυχώροι ψυχαγωγίας

Για τα εστιατόρια, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες του κλάδου δεν προτίθενται να ανοίξουν λόγω αδυναμίας κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από τους αυστηρούς περιορισμούς, προκρίνεται η λύση της επιδότησης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων.

Την περίοδο των γιορτών, θα παραμείνουν ακόμη κλειστά:

· τα σχολεία όλων των βαθμίδων της υποχρεωτικής εκπαίδευσης

· θέατρα

· σινεμά

· γκαλερί

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

· θερινά θέρετρα και χιονοδρομικά κέντρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.