ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα έρευνα: Tριπλάσιος κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό για άτομα με σχιζοφρένεια

Νέα έρευνα: Tριπλάσιος κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό για άτομα με σχιζοφρένεια

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα, η σχιζοφρένεια αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για θάνατο από κορωνοϊό μετά την προχωρημένη ηλικία.

​Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που πάσχουν από σχιζοφρένεια έχουν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν από τον κορωνοϊό αν αρρωστήσουν.

Σημειώνεται ότι ο αυξημένος αυτός κίνδυνος δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες που συχνά συνοδεύουν τις ψυχικές διαταραχές, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης ή το κάπνισμα.

Πρόκειται για έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Ιατρικού Κέντρου «Langone», με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχιατρικής Ντόναλντ Γκοφ και την επίκουρη καθηγήτρια Κάτλιν Νεμάνι.

​Μάλιστα, η σχετική επιστημονική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «JAMA Psychiatry».

Κατά την έρευνα αναλύθηκαν στοιχεία για 7.348 ασθενείς κορωνοϊού από τους οποίους το 14% είχαν διαγνωσθεί με σχιζοφρένεια, αγχώδεις και άλλες ψυχικές διαταραχές. Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη υπολόγισε για κάθε ομάδα ασθενών τα ποσοστά θνητότητας σε διάστημα 45 ημερών μετά την πρώτη διαπίστωση ότι είναι φορείς κορωνοϊού.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στις συνέπειες της Covid-19, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους εμβολιασμούς, στα τεστ κορωνοϊού και στην ιατρική φροντίδα», δήλωσε η επίκουρη καθηγήτρια Κάτλιν Νεμάνι.

Κατά μέσο όρο οι ασθενείς με σχιζοφρένεια είχαν 2,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τον ιό ενώ οι άνω των 75 ετών είχαν 36 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πιθανώς η αιτία αυτού του κινδύνου είναι μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος που συνδέεται με το γενετικό υπόβαθρο της σχιζοφρένειας. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την μελέτη οι άνθρωποι με άλλα ψυχικά προβλήματα, δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μετά από λοίμωξη κορωνοϊού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.