ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επιμονή για παράταση του lockdown: «Κλειδώνει» η χώρα με αφορμή την κακοκαιρία – Σωρεία λαθών με τα εμβόλια

Επιμονή για παράταση του lockdown: «Κλειδώνει» η χώρα με αφορμή την κακοκαιρία – Σωρεία λαθών με τα εμβόλια

Η επιτροπή των «ειδικών» του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό συνεδριάζει την Παρασκευή και εκτός απροόπτου θα αποφασίσει την παράταση του lockdown στην Αττική.

Ενώ εκτός από την Αττική σε ολικό lockdown αναμένεται να μπουν και άλλες περιοχές της χώρας, διότι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, εμφανίζεται επιδημιολογική επιβάρυνση και σε αυτές.

Ο λόγος που θα υπάρξει η παράταση του lockdown είναι -εκτός των άλλων- η κακοκαιρία «Μήδεια» η οποία έκλεισε τους Έλληνες στα σπίτια τους, καθώς ξαφνικά οι «ειδικοί» ανακάλυψαν την ενδοοικογενειακή διασπορά. Κάτι το οποίο όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα λένε τόσο καιρό, καθώς ζητούν από τους πολίτες να μένουν στα σπίτια τους και να μην βγαίνουν, ενώ πλέον απαγορεύεται και η κυκλοφορία μετά τις 6 τα Σαββατοκύριακα και μετά τις 9 τις καθημερινές (στην Αττική).

Επιπλέον οι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν πως η κακοκαιρία ανέβαλε κάποια ραντεβού για εμβολιασμό και έτσι πρέπει να υπάρξει παράταση στο lockdown, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται.

Τα λάθη με τα εμβόλια και ο… «ήλιος» του Κ.Μητσοτάκη

Οι εμβολιασμοί στη χώρα μας -παρά την κυβερνητική προπαγάνδα- προχωρούν με αργούς ρυθμούς με μόλις 190.697 πολίτες να έχουν εμβολιαστεί με τη 2η δόση μέχρι σήμερα.

Παρά τα λεγόμενα τους το lockdown δεν θα λήξει λόγω των εμβολιασμών, αλλά εξαιτίας του καιρού που τις επόμενες ημέρες θα βελτιωθεί και άρα θα μειωθούν οι λοιμώξεις. Ο λόγος είναι πως αν περιμέναμε μόνο από τα εμβόλια για να βγούμε από την καραντίνα, τότε αυτό θα συνέβαινε σε 3 ή και 4 χρόνια.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου με τα εμβόλια, ο οποίο όμως περνάει λάθος μηνύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο σποτάκι με τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού, οι οποίοι προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Με αυτό το σποτ ουσιαστικά υπόσχονται «ελευθερία» μετά τον εμβολιασμό, βλέπουμε χαρακτηριστικά τους δύο ηθοποιούς να αγκαλιάζονται μόλις βγαίνουν από το εμβολιαστικό κέντρο.

Κάτι που είναι τελείως λάθος, καθώς τις πρώτες ημέρες μετά τον εμβολιασμό η επίδραση του εμβολίου είναι μηδενική και έτσι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν.

Δεν είναι φυσικά το πρώτο επικοινωνιακό φάουλ με το συγκεκριμένο θέμα, Πριν από λίγους μήνες είχε πληρωθεί αδρά σποτ που έδειχνε μία ηθοποιό να φτιάχνει απλές μάσκες από παλιά ρούχα, πλέον αυτές τις μάσκες οι ίδιοι οι «ειδικοί» τις χαρακτηρίζουν ως «άσχετες».

Χθες μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας παραδέχθηκε πως χάθηκαν κάποια εμβόλια γιατί η κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει να υπάρχουν γεννήτριες στα εμβολιαστικά κέντρα κι έτσι χάλασαν πολλά εμβόλια, ενώ για να μη χαλάσουν όλα, έδωσαν τις δόσεις των ηλικιωμένων Ελλήνων σε αλλοδαπούς και φυλακισμένους!

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα του υποστήριζε πως «ο ήλιος του εμβολίου φωτίζει, πια, την επόμενη μέρα», με τέτοιες κυβερνητικές παλινωδίες δεν είναι καθόλου απίθανο ο «ήλιος» αργήσει ακόμα περισσότερο.

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος εξήγησε πως σε περίπου 3 ημέρες θα φανεί εάν τα μέτρα του ολικού lockdown είχαν αποτέλεσμα.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επέμεινε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Ενώ παρόμοιες δηλώσεις έκαναν και άλλοι λοιμωξιολόγοι οι οποίοι ζητούν παράταση του lockdown εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση της Τετάρτης περιέγραψε την κατάσταση στα νοσοκομεία λέγοντας πως η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ Covid στην επικράτεια φτάνει τις 351 από τος 656, κάτι που σημαίνει πως 305 είναι κενές, ενώ στην Αττική από τις συνολικά 240 κλίνες οι 204 είναι κατειλημμένες και έχουν μείνει 36 κενές. Την ίδια ώρα, όπως είπε, εμφανίζεται επιδημιολογική επιβάρυνση και σε περιοχές εκτός της Αττικής.

Ο υπουργός, είπε πως οι περιοχές που ανησυχούν είναι οι:

  • Αχαΐα
  • Αργολίδα
  • Κορινθία
  • Ηλεία
  • Εύβοια
  • Βοιωτία
  • Χαλκιδική
  • Ρέθυμνο
  • Ηράκλειο
  • Κεφαλονιά
  • Θάσος
  • Κάρπαθος

Παράλληλα, δεν αποκλείεται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να επιβληθούν και σε άλλες περιοχές, όπως η Κάλυμνος και τα Γιάννενα.

Ο καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο MEGA, εκτίμησε ότι το lockdown θα πάρει παράταση μιας εβδομάδας. Ενώ από πλευράς του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως είναι υγειονομικά ασφαλές είναι να πάμε σε παράταση του lockdown.

Το σκεπτικό των ειδικών και της κυβέρνησης είναι πως αυτό θα είναι το τελευταίο lockdown, κάτι το οποίο ίσχυε θεωρητικά και για τα προηγούμενα, παρόλα αυτά κάτι τέτοιος δεν φαίνεται πιθανό.

Ο στόχος πάντως για την 1η Μαρτίου δεν έχει εγκαταλειφθεί όπως είπε και ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης. «Η προδιάθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει εκ νέου η αγορά και να λειτουργήσει η κοινωνία από την 1η Μαρτίου», είπε σε συνέντευξή του στον Alpha αφήνοντας έτσι παράθυρο για την επαναλειτουργία καταστημάτων του λιανεμπορίου -με click away- και ορισμένων ακόμη δραστηριοτήτων όπως τα σχολεία. «Θα προχωρήσουμε με συνετά βήματα, αλλά θα προχωρήσουμε σε άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου εφόσον μας δώσει το πράσινο φως και η επιτροπή», είπε.

Πάντως, παρά τις τοποθετήσεις αλλά και τις εισηγήσεις των επιστημόνων, τα δεδομένα αναμένεται να εξεταστούν διεξοδικά στην σύσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής όποτε και αναμένεται να καταλήξουν στην τελική τους πρόταση η οποία και θα μεταβιβαστεί στο κυβερνητικό επιτελείο το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις -και πιθανόν να προχωρήσει στις ανακοινώσεις.

Τι σημαίνει lockdown σε Γιάννενα και Κάλυμνο:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Παράλληλα, ισχύει η τηλεκπαίδευση για όλες τις βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκτός των σχολείων ειδικής αγωγής.
  • Για τις μετακινήσεις με Ι.Χ. και ταξί, επιτρέπεται ο οδηγός και δύο επιβάτες.
  • Αναφορικά με τους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων κ.α. χωρίς την παρουσία πιστών. Σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπονται έως εννέα άτομα.
  • Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.
  • Ανοιχτά καθαριστήρια, πρατήρια υγρών καυσίμων, ΚΤΕΟ και συνεργία οχημάτων. Επίσης λειτουργούν τα φαρμακεία, τα καταστήματα τροφίμων, τα Pet Shops, οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά για την επισκευή, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπων.
  • Με ραντεβού η εξυπηρέτηση πολιτών στα καταστήματα οπτικών /ακουστικών βαρηκοΐας, κατόπιν ραντεβού. Αντίστοιχα, κατόπιν ραντεβού η εξυπηρέτηση και στα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς, κατόπιν ραντεβού. Κανονικά θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση λιανικής πώληση με τη μέθοδο e-shop.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.