ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Θεατρίνος, πολιτικός απατεώνας και πατριδοκάπηλος»; Πέφτω από τα σύννεφα!

Τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη: Νέα ελπιδοφόρα έρευνα για θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη: Νέα ελπιδοφόρα έρευνα για θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Σύμφωνα με μια νέα ελπιδοφόρα έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη που έχουν δημιουργήσει προβλήματα σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους μπορούν να θεραπευτούν.

Ερευνητές του Yale ολοκλήρωσαν τη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών, στις οποίες 13 ασθενείς με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, είδαν μεγάλη βελτίωση στις κινητικές τους λειτουργίες, μετά τη θεραπεία με δικά τους βλαστοκύτταρα, τα οποία πάρθηκαν από το μυελό των οστών τους.

Τα λεγόμενα mesenchymal stem cells (MSCs), είναι βλαστοκύτταρα πολλαπλών χρήσεων με την ικανότητα να διαφοροποιούνται σε πολλών ειδών κύτταρα, επιδιορθώνοντας οστά, μύες, λιπώδες ιστό ή χόνδρους.

Ωστόσο η πιθανή χρήση τους ως θεραπεία έχει γίνει θέμα αντιπαράθεσης όταν οι Ιάπωνες ενέκριναν την εμπορευματοποίησή τους το 2018 με μία θεραπεία υπό την ονομασία Stemirac, χωρίς να έχουν ελεγχθεί επαρκώς τα δεδομένα.

Οι ερευνητές του Yale υποστηρίζουν πως παρόλο που και άλλοι έχουν ερευνήσει τα MSCs για τέτοιου είδους τραυματισμούς, στη δική τους μελέτη υπάρχουν συγκεκριμένα οφέλη.

Οι 13 ασθενείς ήταν τραυματίες ατυχημάτων και όλοι εκτός ενός σημείωσαν σημαντικές βελτιώσεις στα αισθητήρια ή την κίνησή τους έως και έξι μήνες μετά τη θεραπεία. Πάνω από τους μισούς περπάτησαν ή χρησιμοποίησαν τα χέρια τους, ενώ δεν αναφέρθηκαν αρνητικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως πρόκειται για μικρό δείγμα, αλλά είναι σίγουροι πως τα αρχικά δεδομένα, μας δείχνουν κάτι το οποίο είναι ασφαλές, εφικτό και αξίζει περαιτέρω μελέτη με περισσότερους ασθενείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Neurology and Neurosurgery.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.