ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα γόνατά σου κάνουν «κρακ» – Πως να το αντιμετωπίσεις

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα γόνατά σου κάνουν «κρακ» – Πως να το αντιμετωπίσεις

Σηκώνεσαι και ακούς το γόνατο να κάνει “κρακ”. Περπατάς και συμβαίνει το ίδιο. Τι συμβαίνει με αυτόν το θόρυβο;

«Συχνά, είναι μόνο το υγρό που καλύπτει τις αρθρώσεις το οποίο ωθείται σε συγκεκριμένες περιοχές κίνησης – και είναι εντελώς καλοήθη», εξηγεί ο περιφερειακός διευθυντής του Interstate Rehab στο Buena Park της Καλιφόρνια, Benjamin Butts. Είτε ο θόρυβος που κάνει το γόνατό σου είναι απλώς μια ενόχληση ή ένα σημάδι ενός υποκείμενου ζητήματος υγείας, δεν πρέπει να το αγνοήσεις.

Τι προκαλεί τους ήχους στα γόνατα;

Εάν διαπιστώσεις ότι το γόνατό σου κάνει συχνά αυτόν τον ήχο, μπορεί να υπάρχει ένα υποκείμενο ζήτημα, λέει ο ειδικός ορθοπεδικός χειρουργός και αθλητικής ιατρικής Bert Mandelbaum. Συνήθως, οφείλεται σε μία από αυτές τις αιτίες:

Σφιχτοί ή μη ευθυγραμμισμένοι μύες

Οι σφιχτοί ή μη ευθυγραμμισμένοι μύες κάνουν κακό στην ισορροπία του γόνατου, εξηγεί ο διευθυντής της React Physical Therapy στο Σικάγο, David Reavy. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει το γόνατο να κάνει το χαρακτηριστικό αυτό ήχο, κάτι που θα μπορούσε να είναι πιθανό πρόβλημα, “επειδή ο χόνδρος μπορεί να φθαρεί και να οδηγήσει ενδεχομένως σε πρώιμη αρθρίτιδα, καθώς και σε πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την επιδείνωση της άρθρωσης.”

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα πορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στα γόνατα λέει ο Mandelbaum. Αυτή η κατάσταση διασπά την επένδυση μέσα στην άρθρωση λόγω διάβρωσης του οστού και του χόνδρου, η οποία παρεμποδίζει την ικανότητα του γόνατος να γλιστρά και να λειτουργεί ομαλά.

Προηγούμενος τραυματισμός στο γόνατο

Συχνά, άτομα που είχαν τραυματισμό στην εφηβεία ή στα είκοσι τους, θα αναπτύξουν ρωγμές, λέει ο Mandelbaum.

Χαλαρός χόνδρος

Ο χόνδρος είναι ένας από τους κύριους τύπους συνδετικού ιστού στο γόνατό και είναι υπεύθυνος για τη λίπανση και βοηθά στην απόσβεση του γόνατός, εξηγεί ο χειρουργός ορθοπεδικής αθλητικής ιατρικής Mark Slabaugh. Εάν ο χόνδρος γύρω από το γόνατό σου είναι χαλαρός, εμποδίζει τη λειτουργία της άρθρωσης όπως πρέπει.

Πώς να σταματήσεις το “σπάσιμο”

“Εάν έχεις οποιοδήποτε είδος πόνου ή πρήξιμο, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό”, λέει ο Δρ Slabaugh. Αλλά αν δεν αισθάνεσαι πόνο και απλώς ενοχλείσαι από τον θόρυβο, τότε η άσκηση είναι πολύ βοηθητική. Συμβουλεύσου έναν ειδικό για τις συγκεκριμένες ασκήσεις που θα πρέπει να κάνεις για να ανακουφιστείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.