ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Έτσι θα κάνουμε μόνοι μας το self test! – Όταν η κυβέρνηση μετατρέπει τους πολίτες σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ (βίντεο)

Έτσι θα κάνουμε μόνοι μας το self test! – Όταν η κυβέρνηση μετατρέπει τους πολίτες σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ (βίντεο)

Τα πρώτα 2 εκατ. self test για την ανίχνευση του κορωνοϊού αναμένεται να παραληφθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της χώρας μας σε δύο δόσεις μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή ενός… αγώνα ταχύτητας για τους επαγγελματίες της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου προκειμένου τα test να φτάσουν στα φαρμακεία όλης της χώρας και να ξεκινήσει η διανομή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πολίτες από την Παρασκευή 9 Απριλίου θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν από τα φαρμακεία το πρώτο εβδομαδιαίο self test που τους αναλογεί, με βάση τον ΑΜΚΑ που θα δηλώνουν.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει τους πολίτες σε κλιμάκια του ΕΟΔΥ και πλέον ζητά από τον κάθε πολίτη να κάνει μόνος του το τεστ κατά του κορωνοϊού και απαιτεί ο καθένας να μπορεί να το εκτελεί κανονικά (να δούμε πως θα το κάνουν οι ηλικιωμένοι!) και σε περίπτωση που βρεθεί θετικός να μεταβεί και στο νοσοκομείο και για κάνει μοριακό τεστ!

Ένα είναι σίγουρο ότι οι ουρές στα φαρμακεία και τα νοσοκομεία θα είναι ατελείωτες με ότι αυτό σημαίνει αυτό για τον συνωστισμό. Τελικά ακόμα δνε γνωρίζουμε ποιος θα κερδίσει.

Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί, καθώς θα είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.

Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Τα τεστ είναι δύο ειδών όπως είπε ο Κώστας Μαριάκης Εισαγωγέας Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων μιλώντας στην ΕΡΤ, το ένα είναι ρινικό και το άλλο είναι τεστ σάλιου.

Το πρώτο περιλαμβάνει «μπατονέτα», τη δοκιμαστική πλακέτα όπου θα τοποθετηθεί το επίχρισμα, το φιαλίδιο με το υγρό και το σακουλάκι απόρριψης.

Με καθαρά χέρια:

βάζουμε τη μπατονέτα περίπου 4 εκ. μέσα στο ρουθούνι, κοιτώντας ψηλά

περιστρέφουμε 5-6 φορές και επαναλαμβάνουμε στο άλλο ρουθούνι

τοποθετούμε την «μπατονέτα» μέσα στο υγρό και περιστρέφουμε για 15’

μετά πιέζουμε την «μπατονέτα» όπως είναι μέσα στο φιαλίδιο με το υγρό και μετά την απορρίπτουμε στο σακουλάκι

έπειτα ρίχνουμε τέσσερις σταγόνες στην πρώτη ειδική θέση της δοκιμαστικής πλακέτας και την αφήνουμε 10 με 15 λεπτά μέχρι να δείξει αποτέλεσμα

έπειτα απορρίπτουμε και το φιαλίδιο στο σακουλάκι

Στο τεστ σάλιου η διαδικασία είναι η ίδια απλά λαμβάνεται δείγμα από το στόμα μέσα στην ειδική χοάνη, που υπάρχει στο κιτ, η οποία συνδέεται με το φιαλίδιο με το υγρό.

Ανακινούμε το φιαλίδιο το αφήνουμε ένα λεπτό και μετά μεταφέρουμε 4 σταγόνες στην πλακέτα.

Ερχονται από Δευτέρα τα self test

Οπως έχει γίνει γνωστό, το επόμενο διάστημα θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα του self testing, με τη δωρεάν διάθεση rapid test. Κάθε πολίτης θα δικαιούται έως 4 rapid test δωρεάν τον μήνα, ένα την εβδομάδα, με σκοπό να εντοπίζονται τυχόν κρούσματα, να απομονώνονται και να περιοριστεί η διασπορά.

Σύμφωνα με πληροφορίεw, τα πρώτα self test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Yποχρεωτικά τεστ για τον κορωνοϊό σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες

Εν τω μεταξύ, χθες κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τα κατεπείγοντα μέτρα για την πανδημία τροπολογία που, μεταξύ άλλων, προβλέπει υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την τροπολογία, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού, μπορεί να ορίζεται, με υπουργική απόφαση, ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό, ότι ο απασχολούμενος δεν έχει βρεθεί θετικός σε δοκιμασία διαγνωστικού ελέγχου.

Η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Με βάση τον σχεδιασμό που έχει γίνει από τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, κάθε ένα από τα 11.000 φαρμακεία της επικράτειας θα παραλάβει από 75 έως 250 τεμάχια self test, και ανάλογα με τη διάθεσή τους οι φαρμακαποθήκες θα κάνουν συνεχή τροφοδοσία.

Μέσω της ενεργοποίησης των ΑΜΚΑ η ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τη διάθεση των τεστ στους πολίτες και αμέσως μόλις «πέφτει» ο αριθμός των test κάτω από 75 στα φαρμακεία, θα γίνεται αυτομάτως η ανανέωση της παραγγελίας προς τις φαρμακοποθήκες που θα εφοδιάζουν τα φαρμακεία.

Η πρώτη παρτίδα, περίπου 900.000 τεστ, θα παραληφθεί μεθαύριο και η επόμενη σε αυτή τη φάση, άλλο 1,1 εκατ. test την ερχόμενη Τρίτη. Οι φαρμακαποθήκες που έχουν αναλάβει τη διανομή τους κατά πληροφορίες έχουν διαθέσει και σχετικό πιστοποιημένο χώρο για την αποθήκευση του υγειονομικού υλικού.

Μαζί με τα self test που θα διατίθενται δωρεάν με βάση τον ΑΜΚΑ στους πολίτες, τα φαρμακεία ετοιμάζονται να παραλάβουν και άλλα ανάλογα προϊόντα τα οποία θα πωλούν στους ενδιαφερόμενους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το εύρος της τιμής των self test είναι από 5,5 έως 7 ευρώ και θα είναι κυρίως με λήψη δείγματος από τις παρειές – και όχι από τη μύτη όπως θα είναι τα self test που εξασφάλισε η κυβέρνηση για τους πολίτες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.