ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτό είναι το καυτερό τρόφιμο που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο εμφράγματος

Αυτό είναι το καυτερό τρόφιμο που μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο εμφράγματος

Η κατανάλωση κόκκινων καυτερών πιπεριών τσίλι μείωνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σύμφωνα με έρευνα του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed (I.R.C.C.S.)

Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα οι άνθρωποι που καταναλώνουν πιπεριές τσίλι σε καθημερινή βάση έχουν μειωμένο κατά 23% κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο συγκριτικά με όσους δεν τις καταναλώνουν.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology (JACC) και διεξήχθη από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης του I.R.C.C.S. σε συνεργασία με το τμήμα Ογκολογίας και Μοριακής Ιατρικής του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας στη Ρώμη, του Πανεπιστημίου Insubria στο Varese και του Μεσογειακού Καρδιολογικού Κέντρου στη Νάπολη.

Η έρευνα εξέτασε 22,811 πολίτες της επαρχίας Molise στην Ιταλία οι οποίοι συμμετείχαν στη σχετική μελέτη υγείας Moli-sani. Παρακολουθώντας την κατάσταση της καρδιάς τους για μια μέση χρονική διάρκεια οκτώ ετών και συγκρίνοντάς την με τις διατροφικές τους συνήθειες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν συστηματικά πιπεριές τσίλι (τέσσερις φορές την εβδομάδα ή περισσότερο) ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα ήταν μειωμένος κατά 40%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από εγκεφαλοαγγειακές νόσους όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν μειωμένος πάνω από 50%.

Το ενδιαφέρον σύμφωνα με την πρώτη ερευνήτρια Marialaura Bonaccio ήταν ότι η ευεργετική και προστατευτική δράση των κόκκινων πιπεριών παρατηρήθηκε ανεξαρτήτως του τύπου της διατροφής των συμμετεχόντων, δηλαδή είτε έτρωγαν σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή είτε είχαν λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως ότι νέες έρευνες απαιτούνται για να γίνουν κατανοητοί οι βιοχημικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων οι πιπεριές τσίλι και τα άλλα φυτά που περιέχουν καψαικίνη (το συστατικό που τους προσδίδουν καυτερή γεύση), παρότι μπορεί να καταναλώνονται με διαφορετικό τρόπο ανά τον κόσμο έχουν προστατευτική δράση στην υγεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προς το παρόν πάντως οι λάτρεις των καυτερών φαγητών έχουν έναν ακόμη λόγο να διατηρήσουν τη συνήθειά τους…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.