ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να πείτε «αντίο» στην ζάχαρη

Αυτοί είναι οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να πείτε «αντίο» στην ζάχαρη

Η απόφαση να αφαιρέσετε την ζάχαρη από τη διατροφή σας είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όμως τα οφέλη για την υγεία σας είναι τεράστια.

Δείτε την λίστα:

Θα δείξετε πιο νέοι

Η ζάχαρη συνεπάγεται ρυτίδες, υποστηρίζει ο Anthony Youn, πλαστικός χειρουργός με έδρα το Μίγισκαν των ΗΠΑ και συγγραφέας του βιβλίου «The Age Fix». Συγκεκριμένα, η ζάχαρη προκαλεί παραμόρφωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης του δέρματος, δύο από τις κυριότερες πρωτεΐνες που δίνουν στην επιδερμίδα νεανική όψη. Παράλληλα η μείωση της ποσότητας της ζάχαρης, δύναται να μειώσει τα επίπεδα της ινσουλίνης και της γλυκόζης στο αίμα, οι οποίες δημιουργούν χρόνιες φλεγμονές που συνδέονται με την γήρανση.

Καλύτερη διάθεση

Μπορεί να θεωρείτε πως ένα cookie θα σας κάνει πιο ευτυχείς, ωστόσο η ζάχαρη έχει συνδεθεί με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Μέγκαν Gilmore, πιστοποιημένη σύμβουλος διατροφής με έδρα το Κάνσας. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη οδηγεί σε χρόνιες φλεγμονές οι οποίες έχουν αρνητικές επιδράσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης ζάχαρης, θα οδηγήσει σε βελτίωση της διάθεσής σας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες από την στιγμή που αλλάξετε την συνήθειά σας, ενώ σύμφωνα με έρευνα που έγινε τα 2015 από το περιοδικό «The American Journal of Clinical Nutrition», γυναίκες που κατανάλωσαν τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που απείχαν από τέτοιες τροφές.

Χάνετε κιλά

Κατά μέσο όρο καταναλώνουμε 22 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε καθημερινή βάση που ισοδυναμεί με 350 θερμίδες. Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, μειώνει παράλληλα το αίσθημα λιγούρας και κατά συνέπεια καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες.

Όταν καταναλώνουμε επεξεργασμένη ζάχαρη, τα σώμα δεν λαμβάνει το μήνυμα πως είμαστε πλήρεις, με αποτέλεσμα να τρώμε επιπλέον ποσότητες τροφής και να παίρνουμε περιττές θερμίδες.

Είστε λιγότερο ευαίσθητοι σε κρυώματα

Οι χρόνιες φλεγμονές που προκαλούνται από τη ζάχαρη οδηγούν σε πτώση του ανοσοποιητικού το οποίο προστατεύει από κρυολογήματα και ιώσεις παντός είδους. Λιγότερη ζάχαρη συνεπάγεται μείωση των αλλεργιών και του άσθματος που σας ταλαιπωρούν κατά την διάρκεια του χρόνου.

Μειωμένος κίνδυνος διαβήτη

Με την μείωση της ζάχαρης, το πάγκρεας παράγει λιγότερη ινσουλίνη και το συκώτι επεξεργάζεται με μεγαλύτερη ευκολία τις τοξίνες. Οι διαδικασίες αυτές θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο αν είστε ανθεκτικοί στην ινσουλίνη) μια κατάσταση προ-διαβήτη στην οποία το σώμα σας παράγει την ορμόνη ινσουλίνη, αλλά δεν τη χρησιμοποιεί σωστά). Από ένα σημείο και έπειτα θα πάψετε να είστε «σκλάβοι» της επεξεργασμένης ζάχαρης και αυτό θα σημαίνει πως το παραπάνω σύμπτωμα θα έχει εξαλειφθεί.

Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

Μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης, η γλυκόζη αυξάνεται στον οργανισμό και μαζί της ανεβαίνει η ινσουλίνη για να την αντισταθμίσει. Ωστόσο αυτή η διαδικασία επηρεάζει το νευρικό σύστημα, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς.

Η υψηλή πίεση οδηγεί στην εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων, όπως και η παχυσαρκία που είναι αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης ζάχαρης. Η ζάχαρη επίσης αυξάνει τα ανθυγιεινά λίπη του αίματος που ονομάζονται τριγλυκερίδια που συνδέονται με την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βελτιώνετε το χαμόγελο και την στοματική υγιεινή

Η ζάχαρη αλληλεπιδρά με τα βακτήρια του στόματος, σχηματίζοντας οξύ που προκαλεί φθορά στα δόντια. Παράλληλα τα βακτήρια συμβάλουν στην κακοσμία του στόματος. Ο περιορισμός της ζάχαρης θα βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτές τις ενοχλητικές καταστάσεις.

Καλύτερο σεξ

Η αύξηση της ινσουλίνης στον οργανισμό του άνδρα λόγω των τροφών που περιέχουν ζάχαρη, μειώνει τις σεξουαλικές επιδόσεις και την επιθυμία. Παράλληλα η αυξημένη ζάχαρη έχει αρνητική επίδραση συχνά στις γυναικείες ορμόνες, πολλές φορές μάλιστα δημιουργεί ανωμαλία στον κύκλο της περιόδου.

Ευκολότερος ύπνος

Τα σνακ με αυξημένη ποσότητα ζάχαρης μπορούν να σας στερήσουν τον καλό ύπνο. Η κατανάλωση ζάχαρης πριν πέσετε στο κρεβάτι, επηρεάζει τις ορμόνες που σχετίζονται με το στρες και δυσκολεύει τον ύπνο σας.

Προσήλωση στον στόχο

Όταν αποφασίσετε να κόψετε την ζάχαρη, ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κάποια συμπτώματα στέρησης όπως το αυξημένο αίσθημα άγχους και του θυμού. Αυτό ισχύει σε περιπτώσεις όπου η εξάρτηση από την ζάχαρη είναι μεγάλη και ενδέχεται να επηρεάσει την προσήλωσή σας στην προπόνηση και την άσκηση. Ωστόσο, κάνοντας υπομονή λίγων εβδομάδων τα πράγματα σίγουρα θα βελτιωθούν. Δοκιμάστε την πεζοπορία η οποία θα βελτιώσει την κυκλοφορία στο αίμα και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βρείτε κάτι θετικό για να επικεντρωθείτε μέχρι να περάσει το δύσκολο διάστημα και εν συνεχεία θα παρατηρήσετε πως θα είναι πιο εύκολο να αφοσιωθείτε στο πρόγραμμα άσκησης που ακολουθείτε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.